Roadtrip langs de Demer

De gezelligste plekjes langs de Demer

De Demer stroomt al jaren door m’n achtertuin. Een nog klein onbenullig riviertje dat haast niet zichtbaar is door de dichte begroeiing op de oevers. Maar als ik nu de stroom eens volg van bron tot monding? Op welke verrassingen kom ik dan uit? De roadtrip langs de Demer is met de wagen soms moeilijk te volgen. Al kronkelend baant hij zich een weg door talloze natuurgebieden die niet altijd met de wagen bereikbaar zijn. Vergeet dus niet geregeld eens uit te stappen en te voet of per fiets een frisse neus te halen. In elke Demerstad geef ik je ook mijn beste tip voor een zijsprong op minder dan een kilometer van de rivier.

Stedentrips vriendinnen banner

Demerbron

Op de grens van Tongeren met Riemst, in het slaperige Ketsingen, start mijn reis. Vanaf hier zou het 85 kilometer zwemmen zijn tot de monding in Werchter. Al bereikt de Demer de eerste 20 kilometer geen diepte die het toelaat om te zwemmen, tenzij bij hevige regen.

Demerbron

hotelspecials

Tip: de Demerbron ligt op wandelafstand van het Wijnkasteel van Genoelselderen. Proef er een van de beste wijnen uit Limburg.

wijnkasteel genoelselderen

Demervallei Hoeselt

Vanaf hier kleurt de Demer het landschap. Niet enkel in 1000 tinten groen. Maar ook in plaatsnamen, straatnamen, evenementen, historische figuren,… In Hoeselt kan je bv. naar het Demertreffen, het sympathiekste rock-en motorfestival van Vlaanderen. En dat ligt niet enkel aan de topless bediening…

Demer vallei

Hier maak ik een wandeling door de Demervallei vanuit Alt Hoeselt. Langs de oever geniet je van een uniek stukje natuur, nog wild en natuurlijk. Over gammele brugjes en via kronkelende paden wandel ik tot aan de landcommanderij van Alden Biesen. Vooral in de bloesemperiode is deze wandeling een streling voor al je zintuigen.

aldenbiesen bloesem

Demerwalk in Bilzen

Het sympathiekste stadje aan de Demer is toch wel Bilzen. Recent werd de Demer terug in ere hersteld in het centrum en kan je de Demerwalk volgen. Ga eens op zoek naar het wasvrouwtje in het water en proef een lokaal biertje op de Historische Markt, het grootste en gezelligste terras van Limburg.

Tip: beklim de Borretoren in Bilzen centrum voor een mooi en weids uitzicht op Limburg.

Center Parcs in de natuur banner

Japanse tuin

Via Diepenbeek kabbelt de Demer richting Hasselt, de hoofdstad van de smaak. Hier passeert de stroom de universiteitscampus, een golfterrein en een stukje exotisch Hasselt. In de Japanse tuin kan je heerlijk relaxen langs het water in Oosterse sferen. Al is een gewone wandeling door het Kapermolenpark ook rustgevend.

japanse tuin

Tip: hou een lunchpauze in Westpunt of Quartier Bleu, waar de Demer onder het kanaal duikt.

Abdij van Herckenrode

Net buiten Hasselt ligt het domein van de Abdij van Herckenrode. Een stukje Limburgse geschiedenis dat je uitnodigt om te wandelen. Lees hier meer tips voor je dag in Hasselt. Ik adviseer om deze roadtrip te spreiden over 2 of 3 dagen. En Hasselt is de ideale locatie om halt te houden. Vergeet zeker de Hasseltse jenever niet te proeven.

Hoteltip: Hassotel heeft de mooiste hotelsuites van Limburg.

Net voor de Demer Vlaams Brabant binnen glijdt rust hij even uit in het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Watersporters halen er stunts uit op het water, vanop de oever is het genieten van het uitzicht. Een rondje wandelen rond het meer geeft je gedurende 11 kilometer een blik op tientallen watervogels.

schulensmeer

Diest

De Stad Diest heeft dit jaar de meest originele campagne voor staycations gelanceerd. Met de hashtag #socialDIESTance speelden ze handig in op de actualiteit.  De Demer voorziet er de oude grachten van de stadsverdediging van water. Iets verderop vind je verkoeling in het openluchtzwembad van de Halve Maan. Ga langs het water op zoek naar een van de Demertrefplaatsen, waar je de socialDIESTance in praktijk brengt op een bank in de vorm van een kanon.

kanon zitbank Diest

Wandeltip: steek de ring over en ontdek het begijnhof van Diest, een historische woonwijk die op de Unesco werelderfgoed lijst staat.

SNP banner

De Witte van Zichem

Het stukje Demer tussen Zichem en Aarschot is bevaarbaar en ligt in een prachtige vallei. Tijd voor waterpret dus want hier kan je met een kano de een namiddag plezier beleven. Het is qua natuur misschien wel het mooiste stukje Demervallei. Dit verken je best vanop het water of per fiets vanop de oever.

roadtrip langs de Demer demerbrug

Honger of dorst? De gezellige marktpleinen van Zichem en Aarschot tellen cafétjes genoeg. Vind je ook het standbeeld van de bekende kwajongen ‘de witte van Zichem’?

Werchter

Drie weekends per jaar staat het kleine Werchter volledig op zijn kop tijdens het rockfestival Werchter. De rest van het jaar heb je de hele weide voor jezelf. Bezoek er de North West Walls of het Rock Werchter museum. Maar sta vooral even stil op de brug van Werchter, waar de Demer na 85 mooie kilometers in de Dijle stroomt.

werchter brug

Demertrefplaatsen

Toerisme Vlaams Brabant heeft op 5 plekjes langs de Demer unieke ontmoetingsplaatsen geplaats. Hier kan je de auto even aan de kant laten en volledig tot rust komen. Elke plek heeft een speciale betekenis in de geschiedenis van de rivier.

 • Wandel over een kronkelend pad door de bomen in Werchter.
 • Geniet van het uitzicht vanuit een corten-staal zitkanon in Diest.
 • Hou een picknick in een omgebouwde platbodem boot in Zichem.
 • Ga te water met je kano of wandel over de stalen brug in Betekom.
 • De publieke BBQ aan de 35 meter lange eetttafel in Langdorp biedt een mooi zicht op de natuur.

Voeg zeker deze 5 Demertrefplaatsen toe aan je roadtrip!

Nuttige links

 • Meer info over de Demertrefplaatsen op de website van toerisme Vlaams Brabant.
 • Ontdek al het erfgoed in de Stad Diest.
 • Huur een kano en ervaar de Demer op het water.
 • Lees ook deze interessante blog over een tripje langs de Demer.
 • Alle info over je bezoek aan de Japanse tuin en de Abdij Herckenrode vind je op visit Hasselt.
 • In Alden Biesen leer je meer over zijn rijke geschiedenis tijdens een visueel en interactief spektakel.
sunweb lastminute banner

Reageer