Weekendje Waddenland

Daar waar de zee het land kust… Zo promoot het Waddenland zich. Reden genoeg om naar het hoge noorden van Nederland te reizen en op zoek te gaan naar streekproducten en ontspanning.

Stedentrips vriendinnen banner

Waddenland

Het Waddenland is zo’n stukje land dat de Nederlanders gewonnen hebben van de zee. Waar lang geleden de Waddenzee de wet dicteerde, ligt nu een uniek stukje Nederland. De mensen zien er hier een beetje ruiger uit, alsof ze stuk voor stuk gehard zijn door de strijd tegen de altijd oprukkende zee. Maar onder die ruwe bolsters schuilen blanke pitten, want de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen hier doet je onmiddellijk thuis voelen. Er heerst een aangenaam vakantiesfeertje in het Waddenland, het ‘even weg van de wereld’ gevoel.

Waddenland

Genieten van de vakantiesfeer in Waddenland

hotelspecials

High tea

Het leegstaande kerkje van Houwerzijl zocht bijna 30 jaar geleden een nieuwe eigenaar. Voor 1 gulden konden de huidige uitbaters hun droom verwezenlijken, een eigen theeschenkerij opstarten. Die droom liep een klein beetje uit de hand, en vandaag staat er niet alleen een schenkerij maar ook een heus theemuseum en een shop met een gigantisch aanbod aan theesoorten.

Kerktoren hoge thee

Torenhoge thee

Genieten kan op het prachtige tuinterras of binnen in het kerkje. Maar voor een speciale ervaring kies je best voor de torenhoge tea. Een kleine wenteltrap brengt je tot boven in de toren, waar vroeger de kerkklokken hingen. Met z’n tweetjes geniet je van ongestoord van het uitzicht, de lekkernijen en van elkaar. Je wordt verwend met koude en warme hapjes, zoete zonden en bubbels. In de torenkamer zouden al meer dan 20 huwelijksaanzoeken hebben plaatsgevonden, ben jij de volgende?

Theefabriek

De theefabriek, museum – shop – schenkerij

Yoga

Veel mensen gebruiken yoga om te ontspannen van de dagelijkse stress. Vaak gebeurt dit in een zweterige sporthal of een muf ruikende parochiezaal. Maar niet in Waddenland. In Lauwersoog gaan we aan boord van de oude reddingssloep ‘gebroeders Luden’. De veiligste boot van Nederland, aldus machinist Hans. We kiezen het ruime sop en passeren een zandbank waar tientallen zeehondjes genieten van de zon. Na een uurtje vaart de boot zich vast tegen de Engelsmanplaat, een grote zandbank in de Waddenzee. In losse kledij en met m’n yogamatje spring ik overboord. Yoga heeft me nooit echt aangesproken maar ik wil het wel eens proberen. Hoe vaak zit je immers alleen met een hoop vrouwen op een onbewoond eiland?

Reddingsboot Gebroeders Luden

Met de gebroeders Luden naar de Engelsmanplaat

En die eenzaamheid maakt je wel rustig. Deze zandbank is volledig omgeven door de zee, en water en wind spelen met onze zintuigen. De aarding met het zachte zand, de complete rust en de zilte zeebries doen me volledig ontspannen. De yoga sessie duurt een uurtje, dan weerklinkt de hoorn van de gebroeders Luden. Tijd om te vertrekken of de boot staat op laagwater. Volledig relax, ja zelfs een beetje zen, zit ik op het achtersteven van de boot. Met de wind in de haren geniet ik van de ondergaande zon die weerkaatst op het water. Genieten met de grote G…

Boot op zee

Genieten van zon, wind en water

Sterrenhemel

Wat is er romantischer dan een mooie sterrenhemel? Niets dus, en om die te zien trek ik naar het Lauwersmeer, dat de titel van ‘Dark sky park’ heeft verdiend. Daarvoor zijn er bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. De belangrijkste is natuurlijk duisternis. En in de lage landen is dat vrij uniek. Boswachter Jan toont ons enkele satellietfoto’s van de lichtvervuiling. Hoe meer kunstlicht er is, hoe minder sterren je kan zien. En we hebben geluk, het is een heldere nacht in dit donkere deel van Nederland.

Nationaal park Lauwersmeer

De avond valt in Lauwersmeer

In de schemering wandelen we het nationaal park Lauwersmeer in. Jan maakt gebruik van het laatste daglicht om enkele wilde orchideeën te tonen. Intussen valt stilaan de duisternis en breekt er een concert los van dierengeluiden. Onze ogen passen zich aan na 20 minuten in het donker, maar ook je andere zintuigen staan opeens net iets scherper. Vleermuizen fladderen voorbij, kikkers maken een hels kabaal en er ontbreekt maar 1 ding. De duizenden sterren aan de hemel…

Dark Sky Park

De nacht valt in het Dark Sky Park

Het felle licht van de opkomende maan doorbreekt de duisternis. Op de donkerste plek van het bos kunnen we dan toch Jupiter, de kleine beer en de poolster spotten. Weinig sterren dus, maar het maanlicht zorgt voor een romantische gloed in het bos. Romantiek genoeg dus, zolang er geen vleermuis in je haar gaat zitten…

Schilderij

Nederland is een fietsland. De kinderen in Nederland kunnen eerder fietsen dan lopen, zo lijkt het wel. En het prachtige landschap van Waddenland is de perfecte plek voor een romantisch fietstochtje. Onder een stralende zon vertrekken we in Winsum. Langs kronkelende rivieren en antieke sluizen zoeven we door het Waddenland. Een elektrische veerboot brengt ons naar de overkant van het Reitdiep. We genieten op de boot van het landschap dat in absolute stilte aan ons voorbij glijdt. Een zomers briesje zet de windmolens in gang, het lijkt wel alsof we in een schilderij verdwaald zijn.

Waddenland

Mooie landschappen

Ook al is Nederland zo plat als een vijg en is het hier aangenaam fietsen, toch verdienen we een pauze. Die krijgen we op het gezellige terras van café Hammingh. Het oudste huiskamercafé van de streek. Terwijl de kinderen in het Reitdiep plonsen, genieten de ouders van een verse mosterdsoep met spekjes of huisgemaakte garnaalkroketjes. Wat een vakantiesfeertje hier, life is good in Waddenland…

Garnwerd

Genieten in Garnwerd

Praktisch

Waddenland ligt in het Noorden van Nederland, net boven Groningen. Met de Waddenzee als UNESCO erfgoed en 2 nationale parken zit je hier goed voor dagenlang fiets-en wandelplezier. We geven je nog enkele nuttige linkjes mee voor extra informatie. Hier vind je tal van charmante hotels en B&B’s.

Je kan in deze regio ook heerlijke streekproducten proeven en culinair genieten van het Waddenland. Denk dan aan mosterdsoep met spekjes, gerookte paling en vers gevangen vis. Wij geven je alvast enkele topadresjes mee om te gaan proeven.

20170610 211005 01

Uitzicht op het dakterras van visrestaurant ’t Ailand

café Hammingh

Café Hammingh

Deze trip werd ons aangeboden door toerisme Waddenland.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

2 commentaar

Reageer