Rustig op reis

Hoe kun je zo ontspannen mogelijk op reis en uitgerust terugkomen? Travelchecker kreeg enkele tips van een expert en deed de test om te kijken of we goed bezig zijn…

Stedentrips vriendinnen banner

1. Een goede start

Een korte trip of langere vakantie, het begint altijd met reizen. Een vlucht of auto-, trein- of boottocht, hoe verder je bestemming is hoe langer je reis duurt en dat vraagt om de nodige voorbereiding en energie. Je wilt tenslotte wel goed aankomen zodat je een vrolijke vakantie tegemoet gaat. Voorbereiding vraagt tijd, dus zorg dat je hier lekker op tijd mee begint. Je kunt voor een gemiddelde trip een maandje van te voren starten met een lijst zodat je het overzicht hebt en niets vergeet.

Daarnaast is het zaak  je werk tijdig af te ronden en dat je niet te veel afspraken maakt in de dagen voor je vertrek. Je wilt niet pas kunnen ontspannen op vakantie, maar geleidelijk afbouwen. Hoe vaak hoor je niet om je heen dat mensen het hele jaar door hard doorwerken, zelden ziek zijn en zodra ze op vakantie gaan ziek worden? Op het moment dat je het rustiger hebt, sta je meer stil bij jezelf en je lichaam en gun je je lichaam tot rust te komen en ziek te mogen worden. Bij een hele drukke baan heb je bovendien geen tijd en energie om signalen vanuit je lichaam op te merken, op het moment van vakantie wel. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de omgeving en je dagritme zo erg verschillen van je dagelijkse patroon dat je van de omschakeling ziek wordt. Zorg dat de overgang minder heftig is en gun jezelf genoeg momenten om te bewegen, sporten of juist om je rust te pakken. Als je een abonnement hebt bij een sportschool is dit het moment om eens te kijken of ze yogalessen aanbieden. Zo gun je je lichaam en geest de tijd om te ontstressen en zich op te laden voor een plezierige reis.

hotelspecials

Travelcheck: Het loopt dus al mis bij de eerste tip. Vertrekken gebeurt meestal in zeven haasten en we werken door tot het laatste moment. De voorbereiding, het zoeken naar goedkope vluchten en mooie hotels doen we wel. Maar onze mentale voorbereiding op een reis, daar is meestal geen tijd voor. Iedereen herkent het gevoel wel dat je krijgt als je eenmaal in de wagen of in het vliegtuig zit. En dat dan de vakantie pas kan beginnen. Ontstressen voor je vertrek zit er meestal niet in. Misschien een yoga sessie op vakantie inplannen en daar proberen te relaxen?

Reddingsboot Gebroeders Luden

Met de gebroeders Luden naar de Engelsmanplaat voor een yoga sessie

2. Voeding tijdens je reis

Vaak is de voeding die je onderweg kunt kopen of wat je krijgt niet het meest gezonde alternatief, helemaal niet als je intoleranties hebt voor bijvoorbeeld gluten of lactose. De mogelijkheden worden beter en beter maar zijn nog niet optimaal. Let erop dat je geraffineerde suikers vermijdt om een eventuele verkoudheid te voorkomen en probeer eten uit te kiezen dat je energie oplevert. Nootjes, zelfgemaakt bananenbrood of een bakje met rijst en groenten. Kies liever niet voor kip of vis, dit blijft niet lang goed buiten de koelkast.

Travelcheck: O jee… hier loopt het helemaal mis. Vakantie gaat voor ons gepaard met lekker eten en meestal trekken we ons weinig aan of dit nu gezond is of niet. Zeker niet als we op culinaire ontdekking gaan in Amerika. En als we eens lekker kunnen eten en drinken in een of andere business class zullen we het ook niet laten. Al komen we dan wel uitgerust aan op onze bestemming…

vliegen in business class

Culinair genieten op 10.000 meter hoogte

3. Je bestemming ontdekken

Na een prettige reis kom je meestal wat vermoeid aan op je bestemming. De beste tip is om je aan de omgeving over te geven en één te worden met de sfeer die op je bestemming hangt. Check ook even de inhoud van je koffer, zijn er geen flesjes of potjes gaan lekken? Nadat je hebt gegeten is het tijd om je reis yogamat uit de koffer te halen en een plekje op te zoeken om uit te rusten. Misschien wel lekker in de zon, aan het water of op het strand. Als jij je maar op je gemak voelt. Tenslotte zorgt een nacht heerlijk slapen ervoor dat je helemaal ready bent voor een topvakantie!

Travelcheck: Kijk met deze tip hebben we helemaal geen problemen. We zoeken sowieso een goed bed voor een goede nachtrust. Geen stapelbedjes in een hostel of een lekkende tent voor ons. Daarvoor hebben we teveel stress dankzij de vorige 2 tips die we niet opvolgden… En het vinden van een mooi strand is ook niet zo moeilijk. Waar we wel naar benieuwd zijn dat zijn jullie ervaringen. Laat gerust in de comments weten waar jij stress van krijgt en hoe je dat oplost.

Bahia Honda state park

Plekje om uit te rusten? Check!

sunweb lastminute banner

4 commentaar

Reageer