Welkom in de oudste stad van Nederland. Maak kennis met historische binnenhavens, vergezichten over het drierivierenkruispunt en een portie gezelligheid.
Oudste stad van Nederland
Amsterdam is al jaren overspoeld door massatoerisme, en met Rotterdam als hippe citytrip val je ook al niet meer op tegenwoordig. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende alternatieven voor een origineel weekendje weg.
Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt…
En zo beland ik in Dordrecht, op minder dan 50 kilometer van de Belgische grens. De oudste stad van Nederland ligt dan ook bezaaid met historische monumenten. En die ga ik per fiets bewonderen, althans dat was de bedoeling. Want ook al ligt Dordrecht aan het water, het lijkt alsof er meer water uit de lucht valt dan dat er door het drierivierenpunt stroomt.
Dan maar even schuilen in de Grote Kerk. Nooit afgewerkt, dus zonder spits, en ook nog scheef gebouwd bovendien. Pisa in Dordrecht. Zoals wel vaker in Nederland moet je hier inkom betalen om een kerk te bezoeken. Maar ik zit tenminste even droog en geniet van de rust en de architectuur. Wil je 275 treden beklimmen krijg je er ook nog een mooi uitzicht over de stad bij.
Ik scheur over de natte kleiklinkers van de binnenhavens en waan me soms terug in de zeventiende eeuw. Het voordeel van reizen in het laagseizoen is dat je soms een stad helemaal voor jezelf hebt. Zelfs in een bruisend centrum zoals Dordrecht.
Schapenkoppen
Ik fiets over ijzeren brugjes, bewonder de boten en hou even halt bij de Groothoofdspoort, een symbool van de rijkdom van de oude handelsstad.
Samen met de handel kwam ook een eerste vorm van belasting, het stapelrecht. Twee Dordtenaren die geen zin hadden om belasting te betalen gebruikten de kleren van een vogelverschrikker om hun schaap te kleden, namen het vast bij de voorpoten en wandelden zo de stad binnen. In die tijd ging men in de wijnhaven ook al volop ‘wijnen’ dus drie mannen die arm in arm vooruit strompelden was een alledaags zicht. Tot het schaap met een luide ‘mèèèèèh’ uit zijn rol viel en de aandacht van de belastingcontroleur trok. Sindsdien gaan Dordtenaren door het leven als schapenkoppen.
Nog vaak worden Belgen beschouwd als dom in Nederland, maar van belastingontduiking kunnen ze toch nog iets leren van ons.
Aan de andere kant van de poort vind je de populairste terrassen van de stad, het uitzicht over het water is dan ook grandioos. En onder moeders paraplu kan je er zelfs tijdens een oktoberstorm van genieten…
Willem van Oranje
Onderweg naar het VVV kantoor dat, dankzij zijn maquettes van de stad en schattenkelder, op zich al een bezoek waard is hou ik nog even halt voor een selfie met Willem van Oranje. Maar ik wil me nu snel opwarmen en zorgen dat mijn innerlijke mens ook een beetje vocht binnenkrijgt. Bij Dok Bar & Bites waag ik me aan een lokale gin op basis van selder. Verrassend lekker, zeker als blijkt dat de distilleerderij slechts op 5 minuten wandelen ligt.
Rutte gin
Sinds 1872 distilleren ze bij Rutte gin, jenever en likeur. In het weekend kan je er voor 5 euro een mini proeverij boeken. Naast enkele uitstekende proefglazen gin krijg je er ook een woordje uitleg over het bedrijf en zijn rijke geschiedenis. En die is fascinerend, want Rutte is nog steeds een familiebedrijf en heeft zijn eigenwijze stijl kunnen behouden.
De filosofie van de eerste generatie Rutte wordt nog steeds doorgetrokken. De smaak van de gin wordt onttrokken aan fruit, kruiden en specerijen. Kleurstoffen en aroma’s halen het niet tot in de ketel. Het resultaat is een natuurlijke zuivere smaak. Een flesje Celery Gin is het perfecte souvenir na een weekendje Dordrecht.
Villa Augustus
Een van de historische trekpleisters van Dordrecht is de voormalige watertoren en het bijhorende pomphuis. De statige toren is omringd door moestuinen en weelderig groen. Het lijkt even alsof ik in de Efteling sta.
Het pomphuis is omgetoverd tot een overdekte marktplaats waar je verse producten kan kopen en proeven. Van de tuin zo op je bord. De gigantische open keuken zorgt voor dynamiek, de geuren doen je aanschuiven aan tafel. Ook het ontbijt van het hotel wordt hier geserveerd.
Bij het inchecken hoop ik even een kamer te krijgen op de bovenste verdieping van de watertoren. Het uitzicht in de koepel moet fenomenaal zijn. Maar mijn verblijf op het water moet zeker niet onderdoen. Liggend op mijn bed geniet ik van de rust van de rivier en zwaai ik naar de boten die langzaam voorbij varen.
Imbarcazione Barone
Een van die boten is Talamod, een gerestaureerde boot uit 1950. De gebroeders Barone, 2 schapenkoppen met Italiaanse roots, bieden rondvaarten aan in Dordrecht en bouwen mee aan de reputatie van Venetië van het noorden. Een naam die door veel steden gebruikt wordt, maar als je Dordrecht van op het water ziet snap je dat men dit hier met recht en rede doet.
Aan de aanlegsteiger van het stadhuis worden vaak koppeltjes afgezet die in het huwelijksbootje willen treden.
En van de grootste collecties plezierjachten van Nederland vind je in de Nieuwe haven. Je krijgt er ook het mooiste zicht op de scheve kerk zonder spits.
Aan het drierivierenpunt draait schipper Erik de gas vol open en scheuren we naar Nationaal Park De Biesbosch. Het natuurpark trekt elk weekend liefhebbers van fauna en flora aan. Ook al varen we stapvoets, de ronkende motor doet hier en daar watervogels opvliegen of levert een kritische blik op van kanovaarders.
De Biesbosch voelt dankzij zijn smalle kreken meer aan als een jungle en Nederland lijkt eventjes ver weg. Zeker als plots de herfstzon zich laat zien en we helemaal een tropisch gevoel krijgen.
De Biesbosch verkennen kan je ook te voet, per kano of met een elektrische fluisterboot.
Nuttige links
- Een prachtige natuurbeleving vind je in Nationaal Park De Biesbosch.
- Een authentieke rondvaart onder de Venetiaanse vlag kan bij Embarcazione Barone.
- Een originele uitvalsbasis om Dordrecht te bezoeken is de oude watertoren Villa Augustus.
- Je avond lekker en gezellig afsluiten doe je bij Brut food & wine bar.
- Een snelle lunch of lekkere cocktail? Dok Bar & Bites is een gezellige en industriële bar naast het VVV kantoor.
- Gek van streekproducten? Boek een proeverij of workshop bij Distilleerderij Rutte.
- Twee dagen Dordrecht was lang niet genoeg om alle leuke plekjes van de stad te bezoeken. Wat er nog allemaal te beleven valt vind op de website van VVV Dordrecht.