Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, een uniek Waddeneiland

Waarom een vakantie op Schiermonnikoog? Het afgelopen jaar gingen de Nederlanders voornamelijk op vakantie in eigen land. Noodgedwongen kwamen wij erachter dat ons land veel te bieden heeft. De Waddeneilanden zijn erg populair, waaronder het altijd gezellige Schiermonnikoog. Het eiland is vooral populair bij de rustzoekers en natuurliefhebbers. Het is dan ook dé plek om een huisje in de natuur te huren. Er is natuur in overvloed. Ook voor een weekendje aan zee is het een mooie plek.

Stedentrips vriendinnen banner

Tal van bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Daarnaast heb jij toerist de keuze uit tal van bezienswaardigheden, excursies en kan je deelnemen aan unieke activiteiten. Er zijn veel prachtige plekken te ontdekken op Schiermonnikoog, bijvoorbeeld het moerasgebied genaamd Brakzand. Als je duurzaam toerisme belangrijk vindt, komt je ook zeker aan je trekken op dit unieke natuur eiland.

Weekend met de hond aan zee?

Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling zijn naast het bekende Texel zeker geschikt om er een weekendje aan zee te boeken. Een weekend met de hond aan zee, daar wordt iedereen blij van. Boek bij voorkeur een weekend met je huisdier aan zee in de buurt van een hondenstrand.

hotelspecials

Wadlopen

Liefhebbers kunnen gaan wadlopen op Schiermonnikoog, een activiteit die eigenlijk niet op jouw lijstje mag ontbreken tijdens een vakantie op Schiermonnikoog of ander Waddeneiland. Het Waddeneiland is geschikt voor stelletjes, gezinnen met kinderen en natuurlijk ook voor grote groepen. Een weekendje weg of een weekje vakantie, het kan allemaal op het Nederlandse eiland. PS, ga je op vakantie met vrienden en houd je van uitgaan? Dan is een vakantie Texel misschien beter geschikt.

Vakantiehuisje op Schiermonnikoog

Alle vakanties beginnen tegenwoordig van achter de computer, smartphone of tablet. Je kan online namelijk allerlei leuke vakantiehuisjes vinden. Er zijn op Schiermonnikoog ook tal van geweldige vakantieaccommodaties beschikbaar voor toeristen. Velen ervan liggen midden in de natuur. Je kunt zelfs een huisje in de duinen op dit unieke Waddeneiland huren. Verder kan je kiezen voor een klein en knus vakantiehuisje, een luxe accommodatie of zelfs kamperen. Simpelweg door jouw wensen alvast op een rijtje te zetten kan je een perfecte vakantiewoning vinden. Er zijn huisjes in de duinen en bossen beschikbaar voor twee, vier, zes of acht personen. Er zijn ook fantastische accommodaties te vinden voor groepen, bijvoorbeeld voor 20 tot wel 40 personen. Online boeken heeft als voordeel dat jij eenvoudig een huisje kan boeken en ook nog eens kan genieten van de allerbeste prijs.

Jaarlijkse Muziek en Zang Festival

In de maand juni kan je elk jaar weer opnieuw een bezoekje brengen aan het populaire Muziek en Zang Festival op Schiermonnikoog. Het evenement. In 2021 zal het evenement voor de 63e keer plaatsvinden op het Waddeneiland. Op 4 en 5 juni kan jij op het eiland genieten van allerlei vermakelijke optredens van lokale koren en artiesten. Grappig genoeg doen er ook verenigingen mee vanuit andere plekken in Nederland en daardoor is het jaarlijks gezellig druk op het Muziek en Zang Festival op Schiermonnikoog. Let op, het is nog mogelijk dat het festival geen doorgang kan vinden vanwege het coronavirus.

Film by the Sea op Schiermonnikoog

In januari 2020 kon men op Schiermonnikoog de eerste editie van ‘Film by the Sea’ bezoeken. Het bleek een enorm succes. Het Eilander Filmhuis vertoonde in één weekend de allerbeste internationale films, echter voor een beperkte gezelschap van 100 personen. Het weekend was zo’n groot succes dat werd besloten om er een heuse traditie van te maken. Echter gooide corona roet in het eten en werd de tweede editie geannuleerd in 2021. Desondanks zal Film by the Sea Schiermonnikoog in 2022 wederom zijn opwachting maken. Je kan voorafgaand aan het evenement alvast tickets boeken bij de VVV.

Schiermonnikoog kwelder

Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een oase van rust en natuur. Wij raden alle bezoekers dan ook aan om een kijkje te gaan nemen in het Nationaal Park Schiermonnikoog. Moeilijk zal dat niet zijn, want het hele eiland maakt onderdeel uit van het park. Je kan genieten van meerdere soorten landschappen, waaronder het strand en de bossen. Je komt gedurende jouw vakantieverblijf ook diverse bijzondere dieren tegen, waaronder de poldervolgels. Dat is overigens niet de enige vogel die je tegenkomt, aangezien er ruim 300 verschillende vogelsoorten op het eiland te bewonderen zijn. Daarnaast kan je planten bekijken die vrijwel nergens anders te zien zijn in Nederland. De Nationaal Park Schiermonnikoog is dan ook uniek en zal beslist een bijzondere ervaring opleveren.

Wandelen en fietsen

In het Nationaal Park Schiermonnikoog kan men ook prima terecht voor prachtige wandelroutes en fietstochten. De ongetemde natuur en de rust zorgen voor een geweldige rustieke ervaring. In het bezoekerscentrum kan men terecht voor meer informatie over het Nationaal Park Schiermonnikoog. Er worden ook speciale excursies georganiseerd met de boswachters en die kunnen je van alles vertellen over het natuurrijke gebied.

Musea op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een relatief klein eiland, maar desondanks kan je er wel diverse musea bezoeken. Het aanbod is beperkt, maar meer heb jij ook nog niet nodig tijdens een korte vakantie op Schiermonnikoog. Wij hebben de beste en de leukste musea alvast voor je op een rijtje gezet:

Schelpenmuseum

Het Schelpenmuseum Paal 14 is een populaire bezienswaardigheid op het Waddeneiland. Duik in de wereld van de weekdieren en ontdek welke unieke vondsten er allemaal zijn gedaan aan de kust. Allereerst zal je van alles te weten komen over de ruim 100.000 verschillende soorten weekdieren. Vanzelfsprekend kan je ook alle soorten schelpen bewonderen die ooit zijn gevonden op het eiland, maar ook unieke schelpen uit het buitenland. De collectie is best indrukwekkend te noemen. De strandvondsten zijn ook bijzonder, zo kom je briefjes tegen die door de jaren heen in flessen zijn aangespoeld op Schiermonnikoog. De entreekosten zijn verwaarloosbaar. Volwassenen betalen 2 euro voor een kaartje, terwijl kinderen al voor één euro een kijkje mogen nemen in het Schelpenmuseum. Het museum is dagelijks geopend van 14:00 uur tot 17:00 uur en normaliter ook in de avonduren van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Bunkermuseum Schlei

In de Tweede Wereldoorlog speelde Schiermonnikoog een belangrijke rol. De bunker op het eiland was een communicatiecentrum. De informatie die werd onderschept werd overgedragen aan de Luftwaffe. De Seeburgtisch staat nog altijd in de bunker, een speciale tafel waarop de locaties van de vliegtuigen werden aangegeven. Het Bunkermuseum Schlei is een uniek museum dat zowel voor kinderen als volwassenen zeer interessant kan zijn. Er worden ook rondleiding georganiseerd en die raden wij ook zeker aan. Let op, je kan niet pinnen bij het museum.

De rode vuurtoren op Schiermonnikoog

Er zijn op Schiermonnikoog twee verschillende vuurtorens te vinden. De witte vuurtoren is al een hele lange tijd niet meer in gebruik en is zelfs omgetoverd in een antennemast. De rode vuurtoren is wel nog altijd actief en 365 dagen per jaar bemand. In 1853 werden de vuurtorens op het Waddeneiland geplaatst. De torens moesten ervoor zorgen dat de schepen zonder problemen langs het eiland konden varen. De rode vuurtoren op Schiermonnikoog is 37 meter hoog en beschikt over een reikwijdte van 28 zeemijlen.

Excursies op Schiermonnikoog

Je wilt tijdens een welverdiende vakantie op Schiermonnikoog wellicht ook deelnemen aan een excursie. Dat is geen probleem op het Waddeneiland, want er is keuze genoeg op het gebied van excursies. Wij hebben de leukste excursies voor jullie genoteerd:

Wad-excursie

De bekende gids Thijs de Boer is woonachtig op Schiermonnikoog en weet echt alles over de wadden. Hij zal je gedurende de Wad-excursie meenemen op een ontspannend tocht over het wad. De gids zal je meer vertellen over het ontstaan van de wadden, de getijden en het effect van het wad. Je wist waarschijnlijk nog niet dat het wad een belangrijke rol speelt in het leven van dieren, planten en zelfs de mens. De Wad-excursie is betaalbaar. Volwassenen betalen slechts 10 euro voor de tocht en kinderen mogen al deelnemen voor zes euro. Let op, het gaat dan om kinderen tussen de 6 en de 12 jaar oud. Kinderen jonger dan zes jaar kunnen niet deelnemen aan de Wad-excursie op Schiermonnikoog. Je dient wel laarzen mee te nemen, maar die zijn gelukkig ook nog te huur.

Jutten excursie

In een ver verleden begonnen de eerste Nederlanders met jutten. De jutters gingen op de stranden op zoek naar voorwerpen die waren aangespoeld. De jutters moesten in die tijd de gevonden spullen inleveren en kregen een vindersloon. De gids zal je gedurende deze unieke excursie lange de mooiste plekjes op Schiermonnikoog brengen en natuurlijk ga je zelf ook op zoek naar een mooie aangespoelde schat. De gids zal je meer vertellen over de historie van het jutten. Deelnemers moeten in het bezit zijn van een fiets, maar gelukkig kan jij die op het eiland huren. Volwassen betalen 10 euro voor de Jutten excursie en kinderen slechts zes euro.

strandjutten schiermonnikoog

Eten en drinken bij Restaurant Ambrosijn

Het bekendste restaurant van Schiermonnikoog is Ambrosijn. Het restaurant is te vinden nabij het centrum van het dorp en is dagelijks geopend. Je kan er overdag van de kleine kaart bestellen en in de avonduren genieten van een heerlijk diner. Het leukste van alles is dat restaurant Ambrosijn gebruik maakt van lokale producten. Je kan in de zomermaanden ook een ijsje gaan eten. Het ambachtelijke ijs staat zelfs bekend als het lekkerste ijs van Schiermonnikoog. Er worden 25 verschillende smaken aangeboden, oftewel keuze genoeg.
Je kunt bij dit restaurant ook een gerecht bestellen met biologische producten. Zie voor inspiratie “Duurzaam Doe Je Zo“.

Fiets huren op Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is de ideale plek voor mooie en lange fietstochten. Je kan het hele eiland ontdekken op de fiets en dat is natuurlijk wel zo sportief. Je hoeft niet per definitie een eigen fiets mee te nemen tijdens jouw vakantie. Er zijn op het eiland diverse fietsverhuurbedrijven gevestigd, waaronder het bekende Fietsenverhuur Schiermonnikoog. Er worden allerlei soorten fietsen aangeboden, zowel voor kinderen als volwassenen. Je kan zelfs een elektrische fiets huren, wat natuurlijk wel zo handig is. De fietsen worden bezorgd aan jouw verblijfadres en daar ook weer gewoon opgehaald. Een fiets huren is al mogelijk vanaf 8 euro. Het huren van een elektrische fiets begint bij 16,50 euro. Huur je een fiets voor meerdere dagen, dan zal je een korting krijgen.

Autovrij Waddeneiland

Schiermonnikoog is een autovrij eiland. Als je een autovakantie wilt boeken, zit je hier niet goed. Dan moet je een vakantie Ameland of Texel boeken. Alle bezoekers moeten de auto parkeren in Lauwersoog. Vanzelfsprekend kom je wel auto’s tegen op het eiland, maar dat zijn bewoners met een ontheffing. Je kan op Schiermonnikoog met de bus, taxi of fiets op jouw verblijfsplek aankomen.
Wil je een huisje in de duinen op Ameland huren? Dat kan. Ameland is geen autovrij vakantie eiland. Je vindt er echter veel natuur en unieke duinen en landschappen. Lees deze tips over de ideale autovakantie.

We schreven eerder over het Drents-Friese Wold

In een eerder artikel schreven we over de natuur in Drenthe en dan specifiek van over die in het Drents Friese Wold
Als je een huisje in het bos in Drenthe wilt huren, is dit zeker een aanrader.

sunweb lastminute banner

Reageer