Slot Zuylen & de buitenplaatsen van de Vecht

Ontdek pittoreske kastelen en buitenplaatsen tijdens onze roadtrip door Nederland. Een historisch en culinair avontuur rondom de Vecht.

Stedentrips vriendinnen banner

Kastelen en buitenplaatsen

Nederland telt meer dan 700 kastelen en buitenplaatsen. Nu zijn we in België wel het een en ’t ander gewoon als het op indrukwekkende kastelen aankomt. Zo ligt het kasteel van Alden Biesen op amper 5 minuten wandelen van mijn voordeur. En toch werd ik in Nederland van mijn sokken geblazen door de pracht en praal die ik zag tijdens mijn kastelenroute. Zoveel indrukken dat deze reportage wordt opgesplitst in drie delen.

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen uit de streek. Na een wandeling door de kasteeltuin meld ik me aan in het gerenoveerde koetshuis. Bij een kopje thee krijg ik een woordje uitleg over de geschiedenis van het domein. Mijn gids van dienst is drs. Lucile van Tuyll. Ze bracht heel haar kindertijd door in het kasteel en kan me dus als geen ander vertellen hoe het kasteelleven eraan toe ging.

hotelspecials
slot zuylen

Zicht op het tuinterras

Een van de torens herbergt de oude cel, vooral populair bij de rondleiding voor kinderen. Vanuit de cel heb je trouwens zicht op de wijnkelder, een dubbele straf dus. Het interieur werd bij elkaar verzameld door de eigenaars in de loop der eeuwen. Het glaswerk, meubilair en schilderijen doen je denken dat de tijd er heeft stilgestaan.

20180523 152308

Lucile strooit kwistig met persoonlijke verhalen en anekdotes. Ze vertelt ook de belangrijke rol die het kasteel en haar bewoners speelden tijdens de tweede wereldoorlog. Een betere gids dan een kasteelbewoner kan je je natuurlijk niet wensen. Maar je kan natuurlijk ook een groepsrondleiding boeken of een van de vele evenementen bijwonen.

Rondvaart op de Vecht

Nieuwersluis ligt er nog vreedzaam bij als ik over de sluisbrug rij. Langs de kade ligt ’t Swaenenvecht me al op te wachten. Deze fluisterstille, elektrische salonboot gaat me meenemen langs de talrijke buitenplaatsen in deze regio.

20180523 130959

Onze schipper komt uit de streek en vertelt vol trots de verhalen over de buitenplaatsen, het zijn riante herenhuizen waar de adel uit de stad destijds op vakantie kwam. Elke theekoepel of kasteel dat we passeren heeft wel een anekdote. De buitenplaats van ‘kasteelheer’ André van Duin is nog bescheiden maar kan meestal op veel interesse rekenen, vertrouwt onze kapitein ons toe.

20180523 124428 01

We varen verder langs de Vecht en genieten van de stilte en de opvliegende watervogels. Tijd dan voor een kopje koffie en enkele broodjes aan boord. Rederij de Kampioen biedt verschillende arrangementen aan. Van lunch tot high tea, en van romantische tot budget arrangementen.

rederij de kampioen

Onze kapitein aan het roer van ’t Swaenenvecht

Kasteel Kerckebosch

Overnachten doe ik in kasteel Kerckebosch. Al bij het oprijden van de parking wordt duidelijk dat dit een speciaal adresje is. Verscholen tussen de bomen doemt een gebouw op waarvan je twijfelt of het een kerk of een kasteel is. Eenmaal binnen gaat de mysterieuze sfeer nog veel verder dankzij de glas-in-lood ramen en houten ornamenten boven de deuren. Uiterst sfeervol, alsof je een of ander Disney spookhuis betreedt.

20180523 095236 01

20180523 090502 01

Mijn kasteelsuite is heel wat luchtiger. De grote ramen geven uit op een balkon met uitzicht op de riante tuin. De jacuzzi in de badkamer moet met de rituals producten (altijd een dikke plus) voor ontspanning zorgen. Na een vers ontbijtje en een zalige nachtrust checken we uit, meteen het einde van het kastelenweekend. Een aangename ervaring, weeral. Nederland wordt meer en meer een favoriete bestemming voor een weekendje weg.

kasteel Kerckebosch

Kasteelsuite met jacuzzi

Praktische info en links

Deze trip werd ons aangeboden door Visit Holland. Daarom moet ik er #reclame bij zetten, al zouden we dit wel aan iedereen aanbevelen 😉

sunweb lastminute banner

Reageer