Bestemmingen City Trips Inspiratie Nederland

Stil genieten in Stein7 min read

9 maart 2020 6 min read

author:

Stil genieten in Stein7 min read

Leestijd: 6 minuten

Stil genieten in Stein werd ons beloofd. Wel het was er stil, en genieten deden we met de grote G. We delen deze verborgen parel graag met je.

Stein, stil genieten

In 1839 besloot de politiek om de provincie Limburg te splitsen in een Belgisch en Nederlands deel. De Maas werd de natuurlijke grens tussen beide landen. Maar de mentaliteit van een volk houdt zich niet aan grenzen. En de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Limburgers vind je dan ook op beide oevers terug. Wij gingen de hotspots van Stein opzoeken, net over de grens met Maasmechelen.

stein
Welkom in Zuid-Limburg

De inwoners van Stein hebben net zoals in de andere Maasdorpen een haat-liefde verhouding met de rivier. De Maas meandert al eeuwen door de streek en durft al eens menig dorp blank te zetten. Getuigen daarvan zijn de talrijke hoge dijken, die vandaag perfecte fietsroutes vormen. Maar het is toch vooral liefde en trots die ik hoor aan de toog van café de Witte Börstel. En waar kun je die liefde beter ervaren dan op het water?

stein
Klik op de foto voor onze video van Stein

Kajaktocht

Mijn uitvalsbasis is Meers, een klein Maasdorp waar iedereen elkaar nog kent en mekaar groeten op straat nog de norm is. Ik laat mijn kajak rustig meevoeren met het water richting noorden. De Maas is ’s zomers een brede rivier zonder al te sterke stroming. Ik geniet van de rust en van de stilte die soms oorverdovend is. Het enige dat de stilte doorbreekt zijn de talrijke watervogels of het ruisen van de volgende stroomversnelling. En die blijken nog wel pittig te zijn ook, en een stukje Maas golft mijn kajak binnen. Verfrissend, dat wel.

stein kajak

Rafting

Een tochtje per kajak op de Maas, of met een raft als je met een groep bent, is de perfecte manier om Rivierpark Maasvallei te beleven. Dit grensoverschrijdend natuurpark heeft een eigen fauna en flora dankzij de Maas die zorgde voor een wirwar van geulen en meanders. Sportievelingen kunnen zelfs vanuit Maastricht een dagtocht maken. Voor amateur-atleten zoals ik is de tocht van 10 kilometer meer dan voldoende.

stein

Woodhenge

In Meeswijk, aan de Belgische kant, ga ik terug aan wal. Met het gratis veerpontje maak ik de oversteek naar Nederland. Daar staat mijn fiets me al netjes op te wachten voor de terugtocht naar Meers.

Geen Nederland zonder molen, en de Urmondse Standerdmolen is een prachtexemplaar. Iets verderop passeren we een vreemde bomencirkel. Vijftien woudreuzen van ruim 2000 jaar oud vormen er een Woodhenge. De versteende bomen kwamen dankzij de grindwinning te voorschijn en zijn zodanig opgesteld van elkaar en van de zon dat ze speciale dagen zoals 21 juni en 21 december markeren.

Urmond
Urmondse Standerdmolen

Elsloo

De historische, beschermde kern van Elsloo neemt je terug mee naar de tijd van weleer. De smalle straten met kasseien en de Maaslandse gevels, waarvan er sommige dateren uit de 17de eeuw, geven charme aan het dorp. In het pand ‘de Schipperbeurs’ bezoek ik het streekmuseum, nog zo’n teletijdmachine.

stein
Historisch centrum
Streekmuseum
Het streekmuseum van Elsloo, met een winkeltje uit 1920.

Kasteel

De blikvanger van Elsloo is het kasteel met bijhorend kasteelpark. Het Engelse landschapspark bestaat uit hellingen, vergezichten over de Maas en slingerende paden. Plantenliefhebbers halen hun hart dan weer op in de botanische tuin. Ik kies liever voor wat groen op mijn bord en neem plaats op het terras van het kasteel. Chef-kok Roger Zelissen verwent er zijn gasten met een tasting menu, à la carte bestellen kan natuurlijk ook. Mijn boterzachte coquilles zijn de perfecte afsluiter van een mooie dag.

kasteel elsloo
Zicht op het kasteel van Elsloo
Kasteelpark Elsloo

De Das

Ik ontwaak langzaam met het gefluit van vogels op de achtergrond. Marjon is al druk bezig met het serveren van het ontbijt terwijl Jack vertelt hoe ze samen begonnen zijn met B&B de Das. De combinatie van Jack’s achternaam (Dassen) en het feit dat deze sierlijke dieren hier nog vrij rondlopen leverde al snel een logische naam op voor hun project. Niet dat je veel kans maakt om de uiterst schuwe dieren te spotten, maar er zijn wel degelijk dassenburchten te vinden in Stein.

Stein
Uitzicht over de Maas vanuit Meers

Ik bedank Jack en Marjon nogmaals voor de Limburgse gastvrijheid en volg het Julianakanaal richting Stein centrum.

Steinerbos

Wat Central Park voor New York is, dat is het Steinerbos voor Stein. De inwoners komen hier ontspannen op en rond de vijvers. Terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin genieten de ouders van de zon op de ligweide. Een verliefd koppeltje probeert de  roeibootjes uit. Ik geniet van het schouwspel van op het terras van Brasserie Steinerbos, een oude boswachterswoning. De Steiner bosburger met sjpek is de ideale tafelgenoot.

steinerbos

De Fontein

Kasteel Stein is een volledig omgracht complex. De ruïne van de oude burcht kan je met een gids bezoeken en op de toren krijg je een prachtig zicht op de burcht. De voorburcht werd gerenoveerd en wordt particulier bewoond. Het is hier wel aangenaam wonen lijkt me, genietend van de rust met een ruïne als achtertuin. En wil je wat meer leven in de brouwerij dan komt dat goed uit, want aan de overkant ligt er eentje.

stein
De kasteelruïne

Euleteul

Brouwerij De Fontein wordt al 12 jaar gerund door Rik en Lonneke Brouns. “We gebruiken zoveel mogelijk kruiden en vruchten uit onze moestuin, de smaakbeleving staat centraal” aldus Rik. Vol passie vertelt hij over de evolutie van zijn ambachtelijke brouwerij. Fruit van eigen hoogstam en honing van eigen bijen, ze gebruiken het allemaal. Ik kies voor een Euleteul Zomer van het vat. Fris en fruitig, dankzij de toegevoegde vlierbloesem. Euleteul is trouwens het dialect voor Vlierstruik, vertrouwt Rik ons toe.

euleteul bier

High beer

Bier drinken is weer helemaal hip. De rondleidingen in de brouwerij zijn dan ook een succes, net zoals de proeverijen. Een groep dames op het terras verkiest zelfs een high beer in plaats van de versie met thee. Zei ik al dat je kan genieten in Stein?

de fontein

Fietsen en wandelen

VVV Zuid-Limburg heeft samen met de Steinse toeristische werkgroep ‘Maaskentj’, een gloednieuwe wandelgids ontworpen met 5 inspirerende wandelroutes en 1 fietsroute. je kan kiezen tussen thema’s zoals cultuur, spiritualiteit, historie of natuur. De gids kan je gratis afhalen op het VVV kantoor of je kan de routes downloaden op de website van Stein stil genieten. Het afwisselende landschap van Rivierpark Maasvallei in combinatie met de rijke geschiedenis van Stein zorgt voor de perfecte combinatie voor een wandel-of fietsvakantie.

Meers

Historische fietstocht 1568

Precies 450 jaar geleden stak Willem van Oranje de Maas over om de strijd aan te gaan tegen de Spaanse bezetter. Vanwege hun rol in de opstand werden twee edelen uit Stein onthoofd in Brussel. Ontdek de historie van de Maasvallei tijdens deze historische fietstocht door België en Nederland.

Veerpont Maasmechelen

Prakisch

Wandeling door het Engels park

 

Deze trip kwam tot stand in samenwerking met VVV Zuid-Limburg.

10 Comments
 1. Anouk

  Heerlijk! Wat een fijne plek. :)

 2. Lodi

  Dit is toch helemaal super leuk, wat een mooi stuk natuur en meer. Ik ken dit tot mijn spijt helemaal niet, maar ik ga het onthouden, leuk!

 3. Felice Veenman

  ik heb 7 jaar in dez streek gewoond, maar van jullie leer ik heel veel nieuws ! ik krijg zin om weer eens een kijkje te nemen in deze streek

 4. Eva

  Wat ziet het er mooi uit! Heerlijk om de rust even op te zoeken!

 5. Rory

  Geweldig, wat een leuk overzicht. Ik krijg spontaan zin om ook te gaan. Al is het kajakken en fietsen dan niet aan mij besteed. Maar het historische centrum van Elsloo ziet er prachtig uit. Het Steinerbos klinkt ideaal voor ons als gezinsuitje en dan natuurlijk de brouwerij. Geen idee of het hip is of niet, maar sinds járen zijn wij fan van (speciaal)bier. Brouwerij 't IJ in Amsterdam is favoriet. Maar De Fontein zou ik ook eens graag bezoeken. Hadden ze ook een tripel van de tap?

  • travelchecker

   Er waren 8 bieren van de tap, maar die wisselen geregeld dus het hangt er van af op welk moment je er bent. Keuze in overvloed alvast. Hip? Een echte microbrouwerij met ambachtelijke biersoorten en passie van de uitbaters, hip genoeg wat mij betreft dus.

 6. Amylia De Schepper

  Oh nog nooit van gehoord zelfs, maar ziet er zo goed uit!

 7. The lemon kitchen

  Wat leuk! nog nooit geweest, maar prachtige plaatjes allemaal

 8. The lemon kitchen

  Leuk! Is mijn vorige reactie ook doorgekomen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *