Tivoli Gardens

Ontdek Tivoli Gardens, het leukste en op één na oudste pretpark ter wereld in Kopenhagen.

Stedentrips vriendinnen banner

Tivoli Gardens Copenhagen

Pretpark in de stad

Kenmerkend voor de skyline van Kopenhagen zijn de felgroene koperen daken die boven de stad uitsteken. En daartussen verschijnen dan plots enkele kermisattracties aan de horizon. Het Tivoli park ligt ingesloten tussen het centraal station en het stadhuisplein en is een trekpleister voor ruim 4 miljoen bezoekers per jaar. Als pretparkliefhebbers kon een bezoekje aan Tivoli niet ontbreken tijdens onze city trip in Kopenhagen.

DSC_8263

Tivoli Gardens

Tivoli is dan ook geen doorsnee pretpark, het is een icoon in de pretparkwereld. In de jaren 50 kwam zelfs Walt Disney himself hier inspiratie opdoen. Al sinds het midden van de negentiende eeuw zoeken de inwoners van Kopenhagen ontspanning op in hun Tivoli Gardens. Tuinen inderdaad, want deze groene long fungeert ook als stadspark. Vele Denen komen er samen om gewoon te eten, te praten of naar concerten te luisteren. De grasperken zit vol met families die er een gezellige picknick van maken.

hotelspecials

Smörrebrod

Iets duurder dan in de stad misschien, maar zeker zo gezellig zijn de talloze restaurants in het park. Tivoli telt ruim 40 eetgelegenheden, met wat wils voor elk budget en smaak. De ideale locatie om te proeven van het typische Deense Smorrebrod. Authentiek roggebrood wordt belegd met verse ingrediënten. Wij lieten ons door de chef verrassen en verkozen de zalm tot winnaar.

denemarken rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Rutschebanen

Om in Tivoli Gardens binnen te geraken betaal je 110 kronen, de meeste inwoners nemen dan ook een jaarpas zodat ze kunnen komen wanneer ze zin hebben. Om een ritje te maken op één van de vele kermisattracties moet je  bijbetalen. En dat deden we ook omdat er toch 2 toppers in dit park stonden. Een rollercoaster die dateert uit 1914, dat kan niet anders dan een hernia of hersenschudding opleveren. Maar niks daarvan, ‘rutschebanen’ zorgt op een extreem soepele manier voor de nodige dosis buikkriebels of ‘airtime’ zoals de experts dat noemen. Meestal hebben we medelijden met de jobstudenten die ganse dagen achtbaankarretjes gevuld moeten krijgen met ongeduldige mensen. Maar hier kan je wel de vakantiejob van je leven vinden. Elk treintje van ‘rutschebanen’ wordt nog manueel afgeremd door een operateur die meerijdt en tijdig aan de handrem moet trekken. Werken in een roller coaster, leuker dan de hele dag kaartjes knippen lijkt me.

Rutschebanen.

Rutschebanen.

Daemonen

Iets verderop staat een andere unieke coaster. ‘Daemonen‘ is een mini versie van de bekende en grotere B&M coasters die je wereldwijd vindt. Gezien de beperkte beschikbare oppervlakte in Tivoli is men hier creatief moeten omgaan met het ontwerp van de achtbaan, iets waar ze in Denemarken wel raad mee weten. Een korte intense rit die je Kopenhagen driemaal op zijn kop laat zien is het gevolg.

Tivoligardens2

Na de adrenalinerush is er tijd voor romantiek en gezelligheid. Tivolo ligt bezaaid met bloemperken en fonteinen en die zorgen voor een feeëriek sfeer. Zeker ’s avonds als 115.000 lampjes het park in een warme gloed onderdompelen. Een fonteinenspektakel en een laatste ritje in het donker op de oudste coaster ter wereld sluiten de avond af. Het was een heerlijk uitstapje in het midden van de stad.

Walt Disney moet ongetwijfeld hetzelfde gedacht hebben…

Tivoli-Gardens

Bron: coasterplanet.com

sunweb lastminute banner

Reageer