Travel hacking voor dummies

We krijgen de laatste tijd veel vragen over onze manier van reizen. Hoog tijd om er eens een blog over te schrijven en iedereen te laten kennis maken met het fenomeen travel hacking. Op vakantie houden we van comfort en rust. En de clublounge van een mooi hotel bezorgt ons iets meer rust dan de bommetjes aan het zwembad van enkele pubers met ADHD. Niet dat kamperen niet leuk kan zijn, maar onze reistijd is zo kostbaar dat we liever uitgerust aan de dag beginnen. En dat lukt nu eenmaal beter in een zachte boxspring dan in een zweterige tent.

Stedentrips vriendinnen banner

Luxe vakantie

Dus ja, we houden van een beetje luxe. En neen, we hebben niet de lotto gewonnen. Hoe doen we dat dan, overnachten in dure hotels of vliegen in first class? Door gebruik te maken van eenvoudige travel hacks, trukjes die het reizen aangenamer en goedkoper maken. Deze technieken worden op tal van websites uitgebreid uit de doeken gedaan. Maar als ik hier vertel dat je met M&M miles een reward kan boeken om met LH naar DXB te vliegen in F, daar snapt niemand wat van. Of de IHG spire elite status die je matched met een starwood platinum door een challenge, ja wat wil dat nu eigenlijk zeggen? Daarom een korte inleiding in mensentaal.


hotelspecials
travel hacking

Upgrade en lounge toegang in Radisson Abu Dhabi

There’s no such thing as a free lunch…

Wel, om te beginnen les 1: reizen kost geld. Dat we geregeld aan een spotgoedkoop tarief of zelfs helemaal gratis in een luxe kamer overnachten is waar. Maar je vervoerskosten, parking of andere uitgaven kosten ook geld. Reizen is een passie en dan vind je dat natuurlijk helemaal niet erg. Maar je moet er wel rekening mee houden vooraleer je meegaat met het ‘gratis’ verhaal. In al die reizen zitten nog altijd meer betaalde verblijven dan gratis nachten.

Les 2: reizen kost tijd. Want om goedkoop te kunnen reizen en speciale promoties te spotten brengen we ettelijke uren per week online door voor het lezen van nieuwsbrieven van sites als Errorfares.nl, het volgen van sociale media en het doorzoeken van websites en tarieven. Ook maken we meestal alerts aan voor de bestemmingen op ons wensenlijstje op www.vliegennaar.nl. Snel handelen is vaak de boodschap.

travel hacking

Gratis overnachting in Terhills Maasmechelen

Goedkope hotels

Alle grote hotelketens hebben een getrouwheidsprogramma waar je punten kan sparen. Vergelijk het met je klantenkaartje in de Carrefour of Albert Heijn. Bij elke aankoop krijg je punten die je achteraf kan inruilen voor potten en pannen, of andere ‘nuttige’ gadgets. Zo werkt het ook bij hotelketens, en vele ketens verenigen zich zodat je in verschillende hotels punten kan sparen binnen hetzelfde programma. Een van onze favoriete programma’s is IHG, waar ketens zoals Intercontinental, Crown plaza en Indigo inzitten. Elke euro die we daar uitgeven levert punten op. En die opgespaarde punten kan je dan inruilen voor een gratis verblijf, overal ter wereld.


Duurt het dan niet erg lang vooraleer je voldoende punten bij elkaar hebt? Tuurlijk, en juist daar spelen travel hackers op in door allerlei promoties te combineren en hun punten te maximaliseren. Zo kan een goedkope nacht je veel punten opleveren, die je dan natuurlijk gebruikt om dure kamers te boeken. Zo verbleven we gratis in het Amstelhotel en het IC Düsseldorf. Je getrouwheid aan een keten levert je ook nog eens een hogere status op in het programma, zodat je meer punten krijgt en extra’s zoals upgrades, lounge toegang of geschenken. Er zijn verschillende hotelprogramma’s zodat je een programma kan kiezen waar je favoriete keten toe behoort.

Als ambassador member bij Intercontinental genieten we van tal van voordelen zoals een eerste gratis nacht, gold status bij IHG, een welkomstdrankje, geschenkjes op de kamer, late check-out. Allemaal dingen die het hotelleven wat aangenamer maken. Bovendien hoef je hiervoor geen tientallen nachten te blijven overnachten, deze status is gewoon te koop. Mits een goede planning heb je de investering al snel terugverdiend.

travel hacking

Het mooie Amstelhotel, met gratis overnachting

Vergelijken

Heb je liever wat meer karakter in je kamer in plaats van de eenheidsworst van een keten? Of ligt er op dat charmante eiland of afgelegen bergtop geen groot hotel? Ook dan kan je gerust besparen op je verblijf. Zo levert een tiende nacht bij hotels.com je een extra gratis nacht op. Of kunnen hotels je airmiles geven in plaats van punten. Hotelpunten en airmiles kunnen soms zelfs uitgewisseld worden met elkaar.


Voor de goedkoopste tarieven moet je sowieso vergelijken. En dat kan online het best via zogenaamde aggregators. Dit zijn websites die de prijzen van hotels online vergelijken. De bekendste zijn hotelscombined of trivago. Neem ook gerust eens rechtstreeks contact op met het hotel, misschien krijg je daar extra korting of is er een speciale promotie. Dit leverde ons in Berlijn een kamer inclusief upgrade op voor de helft van de prijs. airbnbEen andere optie om koopjes te doen en in unieke kamers te blijven slapen is airbnb. Zo verbleven we voor een prikje in een suite van 60 vierkante meter met een ensuite badkamer, terwijl alle hotels in Brussel volgeboekt waren aan veel te hoge prijzen. Met deze kortingscode krijg je alvast 35 euro korting op je eerste verblijf.

Goedkope vluchten

Vliegen is spotgoedkoop geworden dankzij low budget maatschappijen zoals Ryanair. Als je tenminste niet teveel extra’s wil toevoegen aan je trip. Zelfs een toiletbezoek dreigt binnenkort betalend te worden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Met enkel handbagage vlogen we toch maar mooi helemaal gratis naar Duitsland, door gebruik te maken van een online promotie. Dan kan een betalend toiletbezoekje er nog net van af.


Vliegen is ook meer en meer beginnen lijken op een veredeld veetransport. Langer dan 2 uur krijg je ons niet meer aan boord van een Ryanair marteltuig, waar beenruimte en service taboe zijn. Vliegen in business of first class daarentegen is pure verwennerij. Je komt niet alleen uitgerust aan op je bestemming, maar wordt aan boord en op de luchthaven ook nog eens culinair verwend. Het zoeken naar tarieven kan een tijdrovende zaak zijn. De tarieven van airlines zijn dan ook zeer complex en wisselen voortdurend. Zo waren de lage prijzen voor onze business tickets naar Tokio maar enkele uren online zichtbaar. Deze foute tarieven (ook IT’ers van luchtvaartmaatschappijen hebben al eens een slechte dag) zijn dan ook de heilige graal voor travel hackers.

travel hacking

Nachtje aan 1 euro in Brussel

Airmiles verzamelen

Natuurlijk zijn business class tickets overdreven duur voor een vlucht van enkele uren. Daarom houden we zo van airmiles, ik leg het even uit. Voor elke gevlogen mijl krijg je een airmile cadeau van de luchtvaartmaatschappij (al doet Ryanair natuurlijk weer niet mee aan het systeem). Deze mijlen kan je dan inruilen voor gratis vliegtuigtickets, liefst in business class natuurlijk. En net zoals bij de hotelprogramma’s zijn er allianties tussen maatschappijen. Zo kan je bv. met Lufthansa vliegen en je airmiles in een Brussels Airlines programma laten meetellen. Travel hackers zoeken de meest lucratieve programma’s uit en combineren de verdiende airmiles van verschillende vluchten en maatschappijen. Je kan zelfs airmiles kopen als je er niet genoeg hebt. Zo kochten we voor 700 euro airmiles van American Airlines om deze te gebruiken voor een first class vlucht naar Dubai met Etihad airlines.

travel hacking

Etihad first class

Moet je dan niet heel veel vliegen om genoeg airmiles te verzamelen? Dat helpt natuurlijk, maar het kan ook op een andere manier. De meeste airmiles verzamelen we met onze credit card.

american express

Voor elke euro die we spenderen verdienen we airmiles. Zo brengt elke tankbeurt, elke winkelkar of elk pakketje van Zalando ons dichter bij onze volgende vlucht. Deze creditcards rekenen een weliswaar een kost aan per jaar, maar er zit dan ook weer een reis-en annulatieverzekering inbegrepen. Zo recupereer je de kosten toch al snel als je vaak op reis gaat. De welkomstbonus bij registratie levert bijna voldoende mijlen op om een gratis heen en terug vlucht binnen Europa te boeken. Of misschien de aanzet voor je eerste business class vlucht.

travel hacking

Düsseldorf, gratis nacht en lounge toegang

Conclusie

Travel hacking is een complexe bezigheid, in een wereld vol wisselende tarieven en regeltjes. Deze inleiding zou je een eerste beeld moeten geven van de mogelijkheden. Uiteraard is het wat simplistisch uitgelegd en zijn er veel meer mogelijkheden en details als je je gaat verdiepen in de materie. Maar dan zou het geen artikel voor dummies meer zijn…

Lees ook deze uitgebreide gids met nog meer tips en travelhacks.

Moesten er specifieke vragen zijn mogen jullie ons altijd contacteren. Volg ons ook op facebook of instagram voor tips en reisverslagen. Hieronder volgen nog enkele nuttige links voor het optimaal plannen van je reis. Laat ons zeker weten of je zelf nog tips hebt of enkele travel hacks hebt kunnen uitproberen!


Jumpseat: de Belgische bijbel voor alles wat met frequent flyers en hotelpromo’s heeft te maken.

Insideflyer: de Nederlandse variant op jumpseat.

Seatguru: je zetel kiezen op het vliegtuig? Check eerst even welke stoelen je moet vermijden.

Google flights: handig overzicht van alle vluchten en prijzen.

Flightfox: geen zin om zelf te zoeken? Voor een kleine vergoeding zoeken experts de goedkoopste vlucht voor je!

Skyscanner: scannen naar de goedkoopste vluchten.

Vakantiepiraten: uitzonderlijke koopjes en last minutes.

sunweb lastminute banner

18 commentaar

  1. Ingeborg
  2. Wendy
  3. Roland Jacobs
  4. Karin Vandevenne
  5. Zoé De Cock
      • Coen
  6. Nicky Merlo
  7. Sam

Reageer