Benieuwd hoe ik dure hotelsuites boek aan spotprijzen? Of in first class de wereld rondvlieg? Welkom in de wondere wereld van travel hacking.
Wat is travel hacking?
Van travelchecker naar travelhacker, een kleine maar logische stap als je geen miljoenen op de bank hebt om mooie reizen te maken. Want goedkoop reizen is niet moeilijk. Je neemt je rugzak, lift naar het zuiden en blijft overnachten in een jeugdherberg of hostel. Snurkende kamergenoten en bedbugs krijg je er gratis bij. Travelhackers spenderen hun kostbare tijd liever iets comfortabeler. Je kunt zelfs gaan voor een sauna in een vakantiehuis. Ook wellness reizen zijn op deze manier te verkrijgen.
Travel hacking komt er op neer dat je probeert zo goedkoop mogelijk, en soms zelfs helemaal gratis, op vakantie te gaan. En als je mijn tips juist toepast kan dat zelfs op een uiterst luxueuze manier.
Is Travel Hacking legaal?
Laat je niet misleiden door de term hacking. Travel hacking heeft niets te maken met het inbreken in computersystemen. Het klinkt gewoon wat spectaculairder dan ‘op zoek gaan naar goedkope tarieven’. Met travel hacken doe je dus niets verkeerd, het is gewoon optimaal gebruik maken van het systeem als consument.
Waarvoor kan je deze techniek gebruiken?
Travel hacking kan je niet alleen een fikse korting opleveren op je volgende reis. Je kan zelfs helemaal gratis reizen als je het goed aanpakt. Al is dat helemaal gratis natuurlijk relatief, je moet immers ook op reis eten en drinken. En waarschijnlijk wil je ook excursies doen en attracties bezoeken tijdens je vakantie. Maar met de juiste travel hacks zet ik je alvast op weg om:
- goedkope vluchten te vinden, ook tijdens het hoogseizoen of de schoolvakanties
- gratis vluchten te boeken met airmiles
- upgrades te boeken naar business of first class
- de goedkoopste hotelkamers te vinden
- gratis hotelovernachtingen te vinden
- de beste promoties in je mailbox te krijgen
- extra cash op je rekening te krijgen door online te boeken
Goedkope vluchten vinden
Als je een trouwe klant bent van het reisbureau en de hele zoektocht naar goedkope vliegtickets liever aan een professionele reisagent overlaat, dan kan je dat een hoop tijd besparen. Al moet je natuurlijk nog wel de verplaatsing maken naar het reisbureau. En dan hoop ik dat je reisagent ook een beetje travelhacker is en je de beste deal uitzoekt.
Helaas heb ikzelf een keer teveel ervaren dat ik zelf betere vluchturen en lagere prijzen online kon vinden. Het nadeel is uiteraard dat je er zelf wat tijd en research moet insteken.
En die tijd kan je reduceren door gebruik te maken van aggregators. Dat zijn prijsvergelijkingssites die met gespecialiseerde software op zoek gaan naar de beste vluchten, op basis van de parameters die je ingeeft. De meest bekende zijn sites zoals Momondo en Skyscanner.
[the_ad id=’6368′]
Goedkoop vliegen in business class
Vliegen in business class is een perfect begin van je vakantie. Na een gastronomische maaltijd en niet zelden een glaasje champagne teveel, kan je comfortabel slapen of een relax naar een filmpje kijken. Het zorgt ervoor dat je ontspannen aankomt op je bestemming en dat je minder last hebt van een jetlag.
Een travel hacker zoekt vaak naar goedkope business tarieven. De prijzen liggen gemiddeld drie tot vijf keer hoger dan de tarieven in economy class. En dat is voor een reiziger zonder ministerportefeuille of vrijgevige baas waarschijnlijk een te dure kost. Gelukkig bestaan daar oplossingen voor die je hier kan leren.
Hoe vind je goedkope business class tarieven?
- Maak gebruik van online prijsvergelijkingssites om vluchten te zoeken. Verander wel in de zoekfunctie ‘economy’ naar ‘business’.
- Kijk uit naar foute tarieven. Mijn vlucht naar Tokyo was een zogenaamde ‘error fare’. Luchtvaartmaatschappijen maken geregeld foutjes die je als je snel genoeg bent kan boeken. Voor 4 vluchten in de luxueuze business class van Qatar Airways betaalde ik 700 euro. Maar zo vloog ik met Ryanair ook al helemaal gratis naar Berlijn.
- Schrijf je in op nieuwsbrieven van airlines. Er zijn vaak promoties in business class. En die zijn soms best betaalbaar, en als je een speciale reis zoals een honeymoon plant zeker het geld waard.
- Sommige websites doen het opzoekingswerk voor je, en publiceren de beste deals. Zo volg ik zelf Flynous, Traveldealz, Jacksflightclub en Fly4free.
Airmiles verzamelen voor upgrades en gratis vluchten
Voor goedkope vluchten en vluchten binnen Europa zoek ik een goed tarief en betaal ik de meeste vluchten gewoon. Voor verre reizen probeer ik optimaal gebruik te maken van mijn airmiles. Airmiles zijn punten die je spaart bij het getrouwheidsprogramma van een maatschappij. Vergelijk het maar met de punten die je spaart in de supermarkt. Enkel ruil ik mijn airmiles in voor vliegtickets, en dan liefst met een upgrade natuurlijk.
Ik gebruik het vaakst het frequent flyer programma Miles and More, waar ook ons eigen Brussels Airlines toe behoort. Het sparen en uitgeven van airmiles is niet moeilijk, maar complex genoeg om een apart artikel aan te wijden. Mijlen sparen kun je op verschillende manieren:
- door te vliegen, het heet niet voor niets airmiles natuurlijk. Vroeger kreeg je voor elke mijl die je vloog een awardmijl. Tegenwoordig zijn de tarieven eerder berekend op de prijs van je ticket of de boekingsklasse.
- ook vele hotels bieden je airmiles aan bij een overnachting.
- de meeste airmiles spaar ik door het gebruik van mijn kredietkaart. Voor elke gespendeerde euro ontvang ik 1.5 airmile. Met je alledaagse uitgaven kan je zo zonder veel te vliegen toch gratis vliegtickets of upgrades bij elkaar sparen.
Als je nu een Amex Card aanvraagt ontvang je alvast 10.000 extra awardmijlen en krijg je de eerste drie maanden gratis.Die zetten je alvast goed op weg voor je eerste gratis vliegticket. Ook de travel hacking techniek om het maximum uit je credit card te halen en in luxe te reizen verdient een eigen artikel met uitgebreide informatie.
Om een credit card aan te vragen gelden er bepaalde voorwaarden, die vind je op de website van American Express.
First class vluchten
Vliegen in business class is al een hele ervaring. Maar het kan nog veel luxueuzer. In first class reis je als een echte VIP. Denk dan aan een privé chauffeur die je naar de gate brengt, of de kaviaar service aan boord. Tickets zijn waanzinnig duur dus boek ik deze meestal met mijn gespaarde airmiles. Voor 80.000 Miles and More awardmiles vloog ik van Frankfurt naar Miami in de first class van Lufthansa.
Voor een vlucht in een Etihad First Apartment kocht ik voor 700 euro airmiles aan. Die ruilde ik om voor een first class ticket. Zo kon ik genieten van een eigen douche aan boord en een van de mooiste seats aan boord van een vliegtuig.
Goedkope hotels boeken
Over goedkope hotels boeken is al veel gezegd en geschreven. En door de vele online deals zie je soms de bomen door het bos niet meer. Maar flexibel zijn met je reisdata en prijzen vergelijken brengen nog steeds het meeste op. Hier alvast nog enkele tips:
- Gebruik online prijsvergelijkingssites zoals Trivago , Hotelscombined of Momondo. Zij zoeken de goedkoopste tarieven uit voor je.
- Vergelijk voor de zekerheid ook de prijs op de website van het hotel zelf. Veel ketens bieden ook een BRG aan. Dat is een Best Price Guarantee waarin ze je de laagste prijs beloven, of ze betalen het verschil terug.
- Iets speciaals te vieren? Mail op voorhand naar je hotel, je zou niet de eerste zijn die een gratis upgrade krijgt tijdens je honeymoon.
- Maak je gratis lid van het getrouwheidsprogramma van het hotel. Ook sites zoals Hotels, Expedia en Booking hebben inmiddels een vergelijkbaar programma.
- Denk ook eens aan Airbnb, waar je vaak goedkoper dan een hotelkamer een heel appartement of vakantiehuisje kan huren.
- Geen tijd om al die promoties in de gaten te houden? Registreer je dan voor de nieuwsbrief van hotels en touroperators. En op die van Travelchecker natuurlijk.
Getrouwheidsprogramma’s en hotelpunten
Wat geldt voor vliegmaatschappijen geldt ook voor hotelketens (zoals Holiday Inn, Hilton, Intercontinental,…) Ook bij overnachtingen kan je punten sparen en deze omruilen voor gratis nachten. De bedoeling van deze programma’s is uiteraard om je telkens bij dezelfde keten te doen boeken, en trouwe klanten te belonen met extra’s zoals upgrades of een gratis ontbijt.
Deze punten verdien je enkel als je rechtstreeks boekt bij het hotel zelf. Boek je via een reisagent of een andere boekingssite krijg je deze punten niet. Het loont dus altijd om te vergelijken.
Werkt Travel Hacking ook voor pakketreizen?
Ook bij touroperators zijn koopjes te vinden. Ook hier is vergelijken de boodschap. En profiteren van promoties en last minutes. Omdat bedrijven zoals TUI een grote omzet hebben, kunnen zij vaak pakketreizen goedkoper aanbieden dan een losse boeking.
- Profiteer van vroegboekkorting of kortingscodes.
- Kijk ook eens over de grens, zo kon ik een vakantie naar Turkije boeken die voor net hetzelfde pakket toch goedkoper was bij Corendon.nl dan bij de .be website.
- Een van mijn beste deals scoorde ik bij D-Reizen in Nederland, zo kon ik voor 500 euro een weekje genieten in Florida (hotel + vlucht) in de allerheiligenvakantie.
Gebruik van cash back sites
Een cash back site linkt je door naar een online winkel. Hierdoor verdienen zij een commissie omdat ze een klant aanbrengen. Van die commissie krijg jij dan een gedeelte, de cash back. Het kost je dus maar 1 muisklik om wat zakgeld bij te verdienen tijdens je vakantie. Ik gebruik cashback sites trouwens niet enkel om reizen te boeken. Ook bij webwinkels zoals Bol.com, Groupon of Mediamarkt kan je een cash back scoren. Registreren is gratis trouwens.
- Earnieland: deze site biedt je korting op oa. Expedia en Booking. Ik gebruik hem voornamelijk voor Bol en Takeaway. Koop je binnen de 3 dagen na de registratie iets krijg je al meteen 5 euro korting.
- Quidco: Britse cash back site die je al 10 pond schenkt bij registratie en een eerste aankoop. Krijg tot 11% bij Hotels.com, een site die ik veel gebruik omwille van het getrouwheidsprogramma.
- CashbackXL: Nederlandse site met veel aanbieders van vakantiehuisjes en korting bij D-reizen, waar je in de Belgische schoolvakanties vaak goede deals vindt.
Tip: niet elke cash back site geeft dezelfde korting, boek via de link die je het meeste oplevert.
Conclusie
Ik besef dat er een pak informatie op je afkomt als dit je eerste confrontatie is met travel hacking. En dat het misschien lijkt alsof dit allemaal veel te veel tijd en moeite kost. Maar door enkele simpele tips te gebruiken kan je jezelf honderden euro’s besparen. Geld dat je kan gebruiken voor andere ervaringen tijdens je reis.
Of wie weet spaar je binnenkort wel genoeg airmiles of hotelpunten om die ene droomreis te maken. De eerste stap naar je eerste first class flight heb je al gezet door dit artikel te lezen.
Heb je zelf nog concrete vragen mag je me altijd mailen op info@travelchecker.be of een reactie achterlaten onder dit artikel.
Meer tips komen er binnenkort aan!
[slice_type6]