Veilig op road trip. Beloofd!

Lange rit voor de boeg? Slaap dan eerst 8 uur. Ontdek nog meer tips om slaperigheid tegen te gaan.

Stedentrips vriendinnen banner

Ontdek de Beloofd! campagne

Begin juli is de grote uittocht weer begonnen. Duizenden vakantiegangers rijden naar het zuiden om van de zon te genieten in Frankrijk, Italië of Spanje. Om geen enkele minuut te missen van je welverdiende vakantie, en om je een overnachting in een schimmige motel langs de autostrade te besparen, hebben veel chauffeurs dezelfde reflex. “We rijden in 1 stuk door, even afzien maar dan zijn we sneller op onze bestemming”. En daar schuilt precies het gevaar…

beloofd langeritbannervrvv

hotelspecials

De Beloofd! campagne bewijst hoe gevaarlijk het kan zijn om slaperig achter het stuur te zitten en geeft je nuttige tips om veilig aan je autovakantie te beginnen. Wij doen er nog enkele reistips bovenop.

Welke gevaren?

Tien tot twintig procent van alle ongevallen wordt veroorzaakt door slaperigheid. Op de snelweg loopt dat zelfs op tot dertig procent. Bovendien wordt het risico op een ongeval vier tot zes keer groter met een slaperige chauffeur achter het stuur. Die ongevallen zijn dan vaak ook nog ernstiger. Remsporen zijn zeldzaam bij ongevallen waarbij de chauffeur in slaap is gevallen.

beloofd

In slaap gevallen achter het stuur

Ja het is me ook al overkomen, in slaap gevallen achter het stuur. Terwijl ik er rotsvast van overtuigd was dat ik nog in staat was om verder te rijden. Gelukkig was de gracht waar ik in terecht kwam niet al te diep.

In mijn studententijd nam ik deel aan een experiment, waar ik lange tijd op de snelweg moest rijden aan een constante snelheid van 95 kilometer per uur. Met speciale apparatuur werd er gemeten hoeveel er werd afgeweken van de snelheid en van mijn rijstrook. Onderweg, na enkele dipjes, vond het wegpolitie het welletjes en werd ik aan de kant gezet. De microslaapjes deden me vaak afwijken van mijn rijstrook. Ik kon zelf ervaren hoe de slaap je plots kan overvallen. Uiteraard gebeurde het experiment veilig en zat er een rij-instructeur met extra rempedalen langs me.

Goed om te weten

 • Experimenten zoals waar ik aan deelnam hebben geleid tot de verdere ontwikkeling van veilige auto’s. Zo zijn vele nieuwe wagens uitgerust met ‘attention assist’. Dit technische snufje waarschuwt je wanneer je dreigt in slaap te vallen. Veel alerter dan je snurkende co-piloot dus. Maar let op, deze snufjes zijn onbetrouwbaar want het enige dat echt effect heeft is een powernap.
 • Je kan slaperigheid makkelijk herkennen. Wanneer de microslaapjes toeslaan kan je dit makkelijk merken aan onderstaande signalen.

beloofd

Dit werkt dus NIET

Iedereen kent ze wel, de trukjes die je zouden wakker houden als je het moeilijk krijgt achter het stuur. Maar laat je niet misleiden, dit werkt dus niet:

 • Je raam open zetten.
 • De radio luider zetten.
 • Even pauzeren zonder te slapen.
 • Red Bull geeft je geen vleugels.
 • Dit lost je probleem allemaal niet op, en dat is slaaptekort.

vsv infografiek vermoeidheid1 27 06 2018 hr

Tips voor een veilige road trip

De eerste tip is meteen de makkelijkste. Als je een lange rit voor de boeg hebt, slaap dan eerst 8 uur zodat je uitgerust achter het stuur kruipt. Werken tot 17:00 uur en dan beginnen aan een nachtrit van 12 uur is toch om problemen vragen? Dat moet zelfs de koppigste chauffeur kunnen en durven toegeven. En ja daar reken ik mezelf ook bij. Deze tips zijn dan ook bruikbaar voor elke chauffeur, de kunst is om ze zo toe te passen dat je ze in je vakantie integreert.

 • Vermijd om ’s nachts te rijden, je bent dan van nature al slaperig. Bovendien zie je niets van het mooie land dat je doorkruist.
 • “Ik stop wel op de volgende parking”, wordt vaak gehoord terwijl de chauffeur al met 1 oog dicht aan het rijden is. Plan je stops op voorhand in of boek al een overnachting. Lyon bv. is zeker een bezoekje waard tijdens je rit naar de Provence.
 • Rijden onder invloed van alcohol is om miserie vragen, dat is nogal logisch. Maar zorg dat je de avond voor je vertrek ook niet te zwaar inzet. Een slechte nachtrust en een kater zijn een slechte combinatie om achter het stuur te kruipen.
 • Pin je niet vast op een vast aankomstuur. Het geeft je stress waardoor je sneller en onveiliger gaat rijden. Bovendien draaien de Franse flitspalen overuren als de toeristen eraan komen. Relax, het is vakantie.
 • Een simpele tip: twee uur rijden, een kwartier pauze.
 • Ah ja en geef mevrouw een dekentje om het warm te krijgen, want de airco op stand ‘Alaska’ zetten helpt om alert te blijven. Tegen slaperigheid werkt het niet, als je dit voelt is het al te laat.
 • Een tip die ze ook op de werkvloer zouden moeten inlassen…doe een powernap van 15 minuten om de slaperigheid te verdrijven.
 • Eet iets licht en drink regelmatig. Even passeren langs de McDrive is dus geen goed idee. Een volle maag vol vetten en suikers maakt je moe.

beloofd

Maak je eigen Beloofd! campagne

Met deze downloads maak je je eigen Beloofd! campagne en laat je zien dat ook jij wil meewerken aan een veilig verkeer.

Meer tips over verkeersveiligheid vind je op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

sunweb lastminute banner

Reageer