Verliefd op Veere

Ontdek Veere, een historisch stadje aan de kust van het rustige en mooie Zeeland.

Stedentrips vriendinnen banner

Weekendje naar Veere in Zeeland

Zeeland

Jarenlang trokken we, net zoals tienduizenden landgenoten, bij het minste straaltje zonneschijn naar de Belgische kust. Meestal kozen we onze bestemming uit jeugdsentiment, en namen we de kilometers lange files en parkeerellende er met de glimlach bij. En charmante kuststeden zoals Duinbergen of De Haan kunnen ons nog steeds bekoren. Maar sinds enkele jaren staat er voor een frisse plons in de Noordzee toch maar één adres in onze GPS… Zeeland. Een vakantie in Zeeland boeken, is één groot feest. En Veere moet je zeker bezocht hebben. Ook het Veerse Meer en de prachtige omgeving zijn méér dan de moeite waard. Vind hier een huisje aan het Veerse Meer.

IMG_20160825_103109

hotelspecials

Onze eindbestemming ligt op het schiereiland Walcheren, het middelste stukje Zeeland. Historische steden zoals Middelburg en Vlissingen liggen er ingesloten tussen Ooster- en Westerschelde. Laat je deze steden links liggen (niet doen want ze zijn echt een bezoekje waard) vind je complete rust terug. Kleine charmante dorpjes wisselen het landschap af met meren en polders. Langs het grootste meer van het eiland ligt Veere. Het woord charme moet hier wel ergens zijn uitgevonden,  de kleine geplaveide steegjes doen je wanen dat je in een oud schilderij rondwandelt. Dit lijkt op klein Brugge, maar dan zonder Japanners…

Typisch voor dit oude vissersdorpje zijn de ommuurde tuintjes. Op het kerkplein betreden we via een klein poortje zo’n tuintje, het geeft ons toegang tot het romantische tuinterras van restaurant de peperboom. Voor een ideale lunch moet je de garnaalkroketten zeker eens proberen, hier zijn ze top.

Veerse Meer

Voor een mooi zicht op de stad en haar monumenten gaan we het water op. Het Veerse meer is ruim 22 kilometer lang en dat wordt pas duidelijk tijdens een rondvaart op het meer. Piet, onze kapitein, werkt al ruim tien jaar voor Rederij Dijkhuizen en kent elk hoekje van het meer. De openstaande ramen van de stuurhut jagen de zeewind door zijn haren, zijn voeten rusten op de rand van de cabine. Hij bestuurt zijn schip op het gevoel, met dit heldere weer is er geen navigatiesysteem nodig, aldus Piet. Al blijft het uitkijken voor de honderden kleine zeilschepen op het kalme heldere water.

1472375671273

Kapitein Piet

20160825_110309

Zicht op de haven

Aloha beach

De warmte drijft ons intussen naar de zee. Zeeland leent zich perfect voor een fietstochtje langs de Noordzee. We verkiezen echter het comfort van onze airco en rijden met de wagen naar Vrouwenpolder. En hier ligt de grote troef van Zeeland. Geen dijk bezaaid met goedkope kledingwinkels en middelmatige horeca. Geen mensenzee op het strand of go karts die tegen je schenen rijden. Hier vind je nog de rust van een uitgestrekt strand, in harmonie met de gezellige drukte van het hoogseizoen. We parkeren onze wagen op wandelafstand van het strand voor 5 euro. Een wandelpad bezaaid met schelpjes leidt ons doorheen een bos en over een duinengordel richting Noordzee. Tussen de wilde frambozenstruiken door krijg je al een eerste zicht op de glinsterende kustlijn.

20160824_141542(1)

Eerst wandel je door een natuurgebied…

20160824_141917(1)

Een eerste blik op de Noordzee

zeeland2

Bijna op het strand

Het zicht boven op de duinen doet ons even twijfelen of we nog wel in Nederland zijn. Het helderblauwe water trekt ons richting strand. Hier heb je de keuze, of je loopt rechtdoor de zee in of je wandelt even naar links naar het FKK strand,  in geval je een zwembroek vergeten bent. Wij kiezen ervoor om even halt te houden in de beachbar aan de ingang van het strand voor een verkoelende cocktail. Zulke strandpaviljoenen liggen overal langs de Zeeuwse kust en hebben één ding gemeen. Je geniet er met een biertje of snack in de hand van het mooie uitzicht over de ongerepte kustlijn. Wie heeft er nog een wandeldijk nodig?

zeeland rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Na een explosie van kleuren tijdens de zonsondergang keren we terug naar Veere. Het terras van ’t waepen van Veere is de ideale setting voor een stukje Oosterschelde kreeft of een portie mosselen. En smaken doen ze hier telkens weer.

Waar verblijven in Veere?

Vanuit Antwerpen is het 90 kilometer rijden tot in het centrum van Veere. Er is voldoende parking aan de rand van de stad, op vijf minuten wandelafstand kan je zelfs gratis parkeren. Overnachten deden we in de luxe kamer van Bed & Brood, een charmante B&B pal in het centrum van Veere. Meer info over een verblijf in Zeeland vind je op VVV Zeeland.

Volledige review van B&B Bed en brood.

Veere en Zeeland hebben zeker ons hart gestolen, tot binnenkort…

IMG_20160825_103529

IMG_20160824_190133

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Beware

sunweb lastminute banner

2 commentaar

Reageer