Voordelen van een wandelvakantie

Wat zijn de voordelen van een wandelvakantie?

Een wandelvakantie is een vakantie waarbij het wandelen centraal staat. Je hebt vele soorten wandelreizen. Van vakanties waarbij je op een rustig tempo 5 kilometer per dag wandelt tot trektochten in de bergen waar je van hut naar hut wandelt en wel 20 tot 24 kilometer per dag af legt. Hoe groot de verschillen tussen deze wandelreizen ook zijn, alle wandelvakanties bieden grote voordelen. De voordelen van een wandelvakantie zijn groot.

Stedentrips vriendinnen banner

Soorten wandelvakanties

Voor we uit kunnen leggen wat de voordelen van een wandelvakantie zijn, leggen we uit welke mogelijkheden er zijn.
Welke type wandelreis voor jou het meest aantrekkelijk is, hangt af van je conditie en vooral je behoefte om wel of niet binnen een groep te wandelen.

wandelvakantie

hotelspecials

Goede voeding tijdens wandelvakantie belangrijk.

Tijdens de wandelvakantie moet je veel drinken en gezond en volwaardig eten. Vooral snelle koolhydraten en suikers zijn hierbij belangrijk. Uitgebreide informatie over voeding, gezondheid en sport vind je op de website 90minutenlang.nl. Daar is ook een speciale rubriek over voeding

Er zijn 3 soorten wandelreizen

Je kunt in grote lijnen kiezen uit 3 types wandelreizen, individuele wandelreizen, groepswandelreizen en single wandelvakanties. Daarnaast kan je kiezen voor een wandelvakantie in de natuur, in de bergen of langs de zee. Of een cultuurreis met wandelingen langs oude steden. Wandelen in Turkije of Marokko bijvoorbeeld. Of een wijnreis of educatieve reis. Ieder soort wandelvakantie heeft een aantal voor- en nadelen. Ook een wandelvakantie met de hond. Je kunt altijd wel een wandelreis met bagagevervoer boeken. Ook is het mogelijk een all inclusive wandelreis te boeken.

TUI wandelvakanties banner

Honden speeltjes mee

Als je hond mee gaat op vakantie, is het zaak minimaal één honden speeltje mee te nemen. Een bal is altijd goed. Een speeltje voor in het water doet het ook goed. Zorg er wel voor dat je honden speeltjes mee neemt die veilig zijn en in het water blijven drijven. Na een lange wandeldag vindt je hond het heerlijk om met wat speeltjes in het water te kunnen spelen.

Voordelen individuele wandelvakantie

De voordelen van een individuele wandelvakantie zijn duidelijk. Je bepaalt zelf met wie je wandelt en kunt er ook voor kiezen om in je eentje te gaan wandelen. Je kunt lekker wandelen in je eigen wandeltempo en rusten wanneer je wit. Individueel wandelen is vrijheid, blijheid. Je kunt per dag je programma aanpassen zonder overleg met anderen. De voordelen van een wandelvakantie individueel zijn voor iedere persoon weer anders want ieder mens is uniek.

wandelvakantie individueel

De voordelen van een groepswandelreis

Groepswandelreizen bieden ook voordelen. Je vindt er naast gezelligheid ook een stukje motivatie om het vol te houden. Je kunt op een ongedwongen manier kennis maken met andere wandel enthousiastelingen en je hoeft zelf geen wandelroutes uit te stippelen. Daarnaast biedt een groepsvakantie, in welk vorm van ook, een stukje veiligheid. Als je als vrouw alleen gaat wandelen, loop je andere risico’s dan als je dat binnen de veiligheid van een groep doet.

snp wandelvakanties banner

Wanneer een single wandelvakantie boeken?

Een single wandelreis is altijd een groepsreis. Je hebt dus zo ie zo al de veilige omgeving van wandelen binnen een groep. Daarnaast overnacht je in hetzelfde hotel en eet je samen. Het grote voordeel van een single reis, ook een fietsvakantie of single wintersport vakantie is dat je op reis gaat met gelijkgestemden. Een ieder is alleenstaand en bijna iedereen staat open voor nieuwe contacten. Vaak maak je tijdens een single wandelgroepsreis nieuwe vrienden en héél af en toe kom je iemand tegen waarmee het klik en ontstaat er een relatie. Een single reis betekent veiligheid, samen genieten én gelijkgestemde mensen ontmoeten en leren kennen.

Villavibes wandelreizen banner

Genieten tijdens een wandelvakantie met de hond

Je kunt onder andere bij SNP Reizen en Eigenwijze Reizen een wandelvakantie met de hond boeken. Dit kunnen individuele wandelreizen of groepswandelreizen zijn. Je overnacht in hotels en pensions waar honden meer dan welkom zijn. Nieuwe mensen ontmoeten die ook van honden houden en informatie over het gedrag van huisdieren uitwisselen. Van een groepswandelvakantie met hond leer jij je huisdier ook beter kennen. Honden zijn meestal gezelschapsdieren. Aan wandelingen met andere honden zitten dus ook voordelen voor jouw hond aan, welk hondenras je hond ook is.

eigenwijze reizen wandelvakanties met hond banner

Meer voordelen van een wandelvakantie

Wandelen is gezond, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat wandelen ook goed voor je hersens is? Daarnaast kan jij je conditie verbeteren door regelmatig te wandelen en bij wandelvakanties je eigen grenzen verleggen. Neem bijvoorbeeld deel aan een wandelreis in de bergen of ga eens lange wandelingen maken in Bretagne, IJsland, Schotland, Frankrijk of Griekenland. Je voelt je bij een wandelvakantie van 8 tot 22 dagen waarbij je dagelijks 10 tot 20 kilometer wandelt steeds fitter worden. De behoefte aan het nuttigen van gezonde maaltijden en het drinken van veel water neemt toe. Een wandelreis heeft dus ook bepaalde gezondheidsvoordelen. Het kan ook emotionele barrières weghalen. zie het onderwerp mindfulness.

wandeling in het bos

Wandelen en mindfulness

Een groot voordeel van een lange wandeling maken, is dat je je hoofd kunt leef maken en de drukte en spanningen van alle dag thuis kunt laten. Zeker als je in je eentje een wandelvakantie hebt geboekt en lange wandelingen in je eentje maakt, kom je geest tot rust. Een lange wandeling maken is een soort van “mindfulness”. Je hoofd helemaal leeg maken en leven in het nu. Genieten van het moment en alle mooie dingen die je onderweg ervaart. Dat is een extra voordeel van een individuele wandelvakantie. Boek voor een “tot rust komen vakantie” bijvoorbeeld een wandelvakantie Schotland, IJsland of Bulgarije.

Voordelen wandelvakanties zijn divers

De voordelen van een wandelvakantie zijn divers en voor ieder persoon weer anders. De kunst is het om type wandelreis en wandelreisorganisatie uit te zoeken welke bij jou past.
Voor een korte wandelvakantie, boek je een wandelweekend
Dat kan ook een bestemming binnen Nederland of België zijn.

sunweb lastminute banner

Reageer