Wadlopen in Groningen

De Waddenzee, Unesco werelderfgoed en een uniek stukje natuur. Ga mee met ons wadlopen op de bodem van de zee en ontdek een andere wereld.

Stedentrips vriendinnen banner

Romantiek in de modder

Niets zo romantisch als hand in hand wandelen langs de golvende zee, met een zonsondergang die zonder twijfel je volgende screensaver gaat worden. Vol verwachting van die eerste blik op de schuimende golven wandelen we dan ook de trappen op van de dijk van Noordpolderzijl. We zitten hier op het meest noordelijke puntje van Nederland, klaar om de woeste Waddenzee te aanschouwen.

We zijn even onze oriëntatie kwijt, we zien wel boten, er is een haven, maar waar is de zee gebleven? We staren de verte in maar kunnen enkel een grote grijze vlakte zien, iets wat we nog het beste kunnen omschrijven als een strand waar het oneindig eb is.

hotelspecials
wadlopen

Waar is de zee?

Unesco

“Welkom in de Waddenzee”, zo verwelkomen onze 2 gidsen ons. Wadlopers noemt men ze hier. Ze zijn herkenbaar aan de grote houten stok die ze bij zich dragen. een beetje overdreven zo’n grote stok lijkt ons. Gandalf gewijs wandelen ze met ons de grijze vlakte op, richting Waddenzee. Want het is eb, de Waddenzee heeft zich ver teruggetrokken en laat een wildernis achter van slijk, zand en water. En in die wildernis gaan we op ontdekking naar een uniek ecosysteem. Want elke zes uur verandert de zee het landschap, ze laat rivieren achter in het zand en schildert nieuwe vergezichten. Niet voor niets dat dit gebied UNESCO werelderfgoed is.

Wadlopen

De wadlopers

Onze wadlopers manen ons aan om hen niet uit het oog te verliezen, het zou niet de eerste keer zijn dat wandelaars zich door de vloed laten verrassen. Tussen de koeien wandelen we richting zee, hier is de bodem nog fris groen. Enkele meters verder spat de eerste modder tegen onze benen. Niet erg, want we werden op voorhand gevraagd om zeker niet onze beste kleren te dragen, jammer voor de spierwitte all stars in ons gezelschap.

wadlopen

Genieten van zon, wind en water

Zuigkracht

Hoe verder we ons in het wad begeven, hoe dieper we wegzakken in de modder. De zuigkracht van het slik is zo sterk dat het moeite kost om de ene voet voor de andere te plaatsen. Net voor ons wint het wad de strijd tegen het evenwicht van een wandelaar. Zijn duik in de modder levert gelach op van de rest van de groep, de wadlopers kijken grijnzend toe met hun wandelstok stevig in de hand, daarom dus…

wadlopen

Zak eens lekker door…

Na de modder komen we in nattere stukken terecht, waar de terugtrekkende zee plassen en rivieren heeft achter gelaten. Het water verfrist onze enkels, soms zakken we weg in het water tot boven onze knieën. Om zeehondjes te zien zijn we nog net niet ver genoeg. Getrainde wandelaars kunnen de oversteek maken naar Schiermonnikoog of Ameland. De kans dat je ze dan kan spotten is veel groter. Zeker als de zon schijnt, dan liggen ze languit te zonnen op de zandbanken.

wadlopen

De zeebodem

Zeebuffet

Wie denkt dat het wad een dode zandvlakte is vergist zich. In alle tinten groen groeien hier tientallen soorten planten. Het wad is zelfs een waar buffet aan lekkernijen. We plukken en proeven verse zeekraal, maar ook zeegrassen en wieren zijn eetbaar. En al dat voedsel trekt natuurlijk dieren aan. Mosselen, krabben, vissen,… we spotten een zee van leven aan in het wad.

wadlopen

De eenzame wadloper

360°

En de romantiek dan? Die volgt als we onze blik omhoog richten. Al het leven op de zeebodem, en het continue opletten om niet tegen de vlakte te gaan in de modder hebben ons even afgeleid van de natuurpracht boven ons. Het uitzicht 360° rondom ons is werkelijk adembenemend. De zonnestralen breken door de wolken en het licht weerkaatst op de natte zandbanken. De zilte zeelucht verfrist ons hoofd en alle zorgen waaien gewoon weg. Dit is genieten van alle natuurelementen.

wadlopen

De uitgestrekte vlakte van het wad

Het wadlopen is vermoeiend, wanneer we terug aankomen in Noordpolderzeil verdienen we dan ook een pauze. Eerst spoelen we de modder van onze benen in de vaartkom. Onze schoenen stinken naar modder en belanden in de container, weer een excuus om toch die nieuwe wandelschoenen te kopen. Enkele moedige jongeren nemen een duik in het koude water. Wij verkiezen echter de gezelligheid van café ’t Zielhoes, waar een portie hete bitterballen ons terug opwarmt.

wadlopen

Even de schoenen leeggieten…

cafe

en een frisse pint binnengieten

Wadlopen praktisch

Wadlopen is een avontuurlijke activiteit. Het brengt je dichter bij de natuur en laat je kennis maken met een uniek ecosysteem. We geven je nog enkele praktische tips mee.

  • Wadlopen kan met de sympathieke gidsen van wadloopcentrum Pieterburen, het meest ervaren wadloopcentrum uit de streek. Ze bieden verschillende tochten aan, aangepast aan ieders niveau. Neem eens een kijkje op hun website voor meer info.
  • Voorzie propere kledij voor na je wandeltocht, en waterdichte kledij voor tijdens het wadlopen. You will get wet!
  • Draag hoge schoenen, lage schoenen die niet al te vast zitten worden vastgezogen in de modder. En de scherpe randen van oesters, of de schaar van een krab wil je niet in je tenen krijgen. Blote voeten zijn dus niet aan te raden.
  • En vooral, geniet van de uitgestrektheid van de Waddenzee. Maar blijf bij de gids, want een enkeling wordt hier soms drenkeling.
regenboog

De natuur op z’n best

Tips

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

Reageer