Wat te doen in Riemst ?

Riemst profileert zich als heerlijk en veelzijdig. Ik voeg daar alvast mysterieus en verrassend aan toe. Pal op de route tussen Tongeren en Maastricht zou je hier al eens gewoon kunnen doorrijden. Niet doen, want je mist enkele Limburgse pareltjes. Met deze persoonlijke tips beleef je een stukje Zuid-Frankrijk in Limburg.

Stedentrips vriendinnen banner

Activiteiten in Riemst

 • De glooiende heuvels en mergelbodem in Riemst zorgen voor een ideaal klimaat om wijn te verbouwen. Dat wisten zelfs de Romeinen 2000 jaar geleden al. In Genoelselderen kan je wandelen tussen de wijngaarden van het wijnkasteel. Tijdens een rondleiding bezoek je ook de rozentuin, de eeuwenoude wijnkelders en natuurlijk de proefkamer.

wijnkasteel genoelselderen

 • Riemstenaren leven haast evenveel boven als onder de grond. Eeuwenlang werden er onderaardse gangen gegraven in de mergel. Er werd tijdens de oorlog in geschuild, er werd in geleefd en gewerkt en vandaag hebben de grotten ook een toeristische functie gekregen. Boek een rondleiding in de mergelgrotten van Kanne of Zichen en proef er van de champignons, het bier en zelfs de Limburgse vlaai die er ligt te rijpen.
mergelgrotten Kanne

Ontdek de mergelgrotten

hotelspecials
 • Geografisch gezien niet in Riemst, maar je kan er wel te voet geraken vanuit Kanne. Het fort van Eben-Emael is een uniek bouwwerk dat je minstens een keer in je leven bezocht moet hebben. Lees hier de volledige review.
fort van Eben-Emael

Uitzicht over Voeren en Luik

 • Het fort kan je combineren met een bezoek aan de brug van Vroenhoven. Beide locaties werden door de Duitsers gelijktijdig aangevallen in 1940. In het bezoekerscentrum leer je alles over de invasie. Maar ook de interactieve tentoonstelling over de binnenvaart is verrassend interessant. Bovendien geniet je op het terras onder de brug of met een ijsje in de hand van Ice Lovers van een perfect uitzicht.
  brug van vroenhoven

  De brug van Vroenhoven

 • Natuurlijk valt er in Riemst nog meer te beleven dan deze hoogtepunten, voor meer info kan je de toeristisch brochure van Riemst gratis downloaden.

Wat mag je zeker niet missen ?

Mijn lievelingsplekje in Riemst is toch wel het charmante Kanne. Een dorpje dat een beetje verscholen ligt in de Jekervallei. Al bij de eerste aanblik op Kanne, tijdens de steile afdaling via de Muizenberg,  krijg je het gevoel een ander land te betreden. Of je nu slentert langs de slingerende Jeker of het statige Albertkanaal, het water zorgt voor een instant vakantiegevoel. Combineer dat met een jachthaven, schattige mergelhuisjes en groene heuvels en je waant je even in Frankrijk.

Kanne

Uitzicht over Kanne

Kanne is misschien wel de mooiste wandelplek van Limburg. Van wijngaarden tot prachtige panorama’s, hier vindt elke wandelaar een uitdaging. Mijn favorieten zijn de blauwe en de oranje route die starten op het dorpsplein van Kanne. Hier wandel je vanuit Vlaanderen naar Nederland en Wallonië. Bewonder de Jekervallei vanop de terrassen van Chateau Neercanne of beklim de indrukwekkende Observant. De vergezichten die je te zien krijgt op het fort van Eben-Emael of aan de rand van de ENCI steengroeve zal je niet snel vergeten.

kanne

Wandelen over de Sint-Pietersberg

Evenementen in Riemst

Corona tast het sociale weefsel in Riemst aan net zoals in de rest van het land. Geen grote evenementen dus dit jaar. Maar noteer alvast voor 2021 het pinksterweekend in je agenda. De lokale weergoden zorgen elk jaar voor een prachtige lentedag en duizenden liefhebbers zakken af naar het mooie Kanne voor de grootste rommelmarkt van Limburg.

Volgens een recent onderzoek heeft Zichen-Zussen-Bolder het meest klankrijkste dialect ter wereld.

Zin in ambiance en wil je eens carnaval op z’n Limburgs meemaken? Elk dorp in Riemst heeft z’n eigen carnavalstoet, al blijft de lichtstoet in Vlijtingen toch wel de meest speciale.

Overnachten in Riemst

 • Het bekendste hotel in Riemst is wellicht Hotel Malpertuus, waar regelmatig professionele wielerteams komen logeren. Prijzen vanaf 86 euro per kamer.
 • De Limburgse gastvrijheid ervaar je volledig in een van de charmante bnb’s. In de gloednieuwe wellness B&B ’t Vlyt kom je volledig tot rust. Prijzen vanaf 109 euro.

Op zoek naar een charmante B&B of een origineel hotel in Riemst? Vergelijk steeds even voor de beste prijzen en promoties op Booking of Trivago. Welkom in Limburg!

 • Riemst is rijk aan vakantiewoningen. En zo’n huisje huren is ook een ideale manier om te genieten van de rust in Limburg. Check ook Airbnb eens voor een originele slaapplaats, hier is alvast 41 euro korting op je eerste boeking.

Lekker eten en drinken in Riemst

Wil je al die lokale specialiteiten eens proeven? Keuze genoeg, maar ik geef je alvast enkele van mijn persoonlijke favorieten mee als tip.

 • Een begrip in Riemst en omstreken is Dine ’n ice (bij Greetje in de volksmond). Terwijl je elektrische fiets er kan opladen geniet je van een ambachtelijk ijsje. Of kies een gerecht van de uitgebreide kaart. Een ding is zeker, in dit familierestaurant is nog nooit iemand met honger naar buiten gegaan.
 • Zin in enkele uren ontspanning in de wellness, en dan afsluiten met een steengrill arrangement? Dan ben je bij Visa Versa op het juiste adres.
 • Net over de brug van Vroenhoven, aan de grens met Maastricht, liggen enkele uitstekende restaurants op een steenworp van mekaar. Mij vind je geregeld terug bij Mykonos of Poco Piu, kwestie van het vakantiegevoel nog even vast te houden.
 • Fijnproevers nemen best eens een kijkje bij Sapere, Melograno of La bonne fourchette.
 • Limburgers zijn sociale en vriendelijke mensen, zet je er gerust bij aan de toog in onze gezellige dorpscafé’s. Een tip die je ongetwijfeld mooie verhalen en ontmoetingen zal opleveren. Santé en welkom in Limburg!

Combineer een bezoekje aan Riemst met uitstapjes naar Tongeren of Bilzen. In mijn Limburg vakantiegids vind je nog meer tips voor je trip naar Limburg. Heb je zelf ook nog goede tips of toffe ervaringen? Stuur een berichtje of tag je foto’s op instagram met #travelchecker.

sunweb lastminute banner

Reageer