Kravica watervallen in Bosnië

Ontdek de natuurpracht van Bosnië en neem een duik in de wondermooie Kravica watervallen.

Stedentrips vriendinnen banner

Watervallen van Kravica

Ik heb m’n hart 15 jaar geleden al verloren aan Kroatië en het werd hoog tijd om nog eens terug te keren naar de Balkan. En of het nu Kroatië, Bosnië of Servië is… voor mij is dat allemaal even mooi. Ze zullen het ter plaatse ongetwijfeld niet graag horen maar ze moesten eigenlijk een schop onder hun kont krijgen om zo’n prachtig land aan flarden te schieten. Mijn roadtrip vertrok uit Dubrovnik richting Mostar. Een frisse duik bij de Kravica watervallen was het doel van mijn dagtrip.

Kravica watervallen

In de zomer een frisse duik

hotelspecials
Bosnia

Onderweg naar Medugorje

Medugorje

Ik rij vanuit de oude stad rechtstreeks de bergen in en zo’n 20 minuten later passeer ik het checkpoint van de Bosnische politie. Wat volgt is een prachtige rit door een woest landschap met hier en daar een verlaten dorpje. De borden die waarschuwen voor een achtergelaten mijnenveld geven je geen echt gevoel van gastvrijheid. Dit verandert echter op tijdens een eerste stop in Medugorje. Dit bergdorp trekt elk jaar ruim een miljoen katholieke pelgrims aan. Alles in het dorp is dan ook voorzien op deze pelgrims. Een soort Scherpenheuvel-de-luxe met tientallen winkeltjes met religieuze souvenirs.

Medugorje kerk

Meestal liggen in zulke stadjes ook de toeristenvallen klaar, wachtend om de hongerige pelgrims en toeristen het geld uit hun zakken te kloppen. Ik ben dan ook verbaasd dat ik in restaurant Colombo gastvrij èn goedkoop wordt bediend. De smaakvolle zeevruchtenpasta, enkele drankjes en een dessert met verse aardbeien kost welgeteld 15 euro. Mirko, mijn ober, gaf nog snel enkele tips mee, waaronder een bezoekje aan de Kravica watervallen. Komt goed uit, want daar ben ik naar onderweg.

Ave Maria

Om wat calorieën te verbranden staat er eerst nog een heuse pelgrimstocht op het programma. De beklimming over het rotspad naar de top van de verschijningsberg. Hier zouden de lokale zieners Maria hebben zien verschijnen. De beklimming is dan ook een verplicht nummer voor de pelgrims. Geen gemakkelijke opdracht trouwens, er is geen echt pad en je klimt steil omhoog over losliggende rotsen. Toevallig liggen er natuurlijk winkeltjes onderaan de berg met een ruim assortiment aan wandelstokken. De verkoper vertelt ons dat er zelden of nooit iemand valt of gekwetst geraakt tijdens de tocht. Gezien de gemiddelde leeftijd van de bezoekers en de ruige omgeving is dit al een even groot wonder als de verschijning van Maria.

Medugorje

Ferm beklimming

Zwemmen in Kravica

Om het klimzweet weg te spoelen is een duik in het meer van Kravica ideaal. Er staan zeker nog 5 auto’s op de parking wat wil zeggen dat ik het meer bijna voor me alleen heb. Het is natuurlijk ook veel te fris om te zwemmen maar dat kan een travelchecker natuurlijk niet als excuus gebruiken. Zwembroek aan dus en moederziel alleen zwem ik naar de voet van de waterval. Een verfrissende en heerlijke ervaring is het, om alleen in dit blauwgroene water te plonsen. Dit prachtig stukje natuur is ongetwijfeld een bezoek waard. Ik laat gewoon de foto’s voor zich spreken.

Kravica watervallen

Bovenaanzicht op de watervallen

Kravica watervallen

Bovenkant van de watervallen

Waar liggen de Watervallen van Kravica?

  • Je vindt de watervallen in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. Het is vlot bereikbaar vanuit Dubrovnik en Makarska (ongeveer een uurtje rijden).
  • Combineer een bezoekje aan Kravica met Mostar of Medugorje.
  • Het officiële adres is Studenci bb, Studenci Ljubuski 88320.
  • GPS coördinaten: 43°09’29.3″N 17°36’29.6″E
  • De beste, maar ook de drukste periode, om de Kravica watervallen te bezoeken is natuurlijk de zomer. Het voordeel in de andere seizoenen is dat je beter van de rust kan genieten, maar dat een duik in het meer aan de frisse kant is.
  • Er is een goedkope betaalparking aan de bovenkant van de waterval. In 15 minuten wandel je naar beneden.
Kravica watervallen

Zwemmen op eigen risico

Tijdens het reizen zijn de mooiste ervaringen degene die je onverwacht en onverhoopt tegenkomt. Gewoon ergens doelloos rondlopen, of ‘wanderen’ zoals Jeroen het noemt, levert vaak mooie dingen op. Samen met Marijke reist deze fotograaf de wereld rond en laten zij ons meegenieten op hun reisblog wanderersblues.be. Dit alles overgoten met een sausje humor en ecologische verantwoording. Bedankt voor de inspiratie en de tip om de Kravica watervallen te bezoeken.

Meer info nodig? Bij de toeristische dienst van Kroatië en Kravica vind je alles wat je nodig hebt om je reis te plannen.

kroatie rondreis pdf

Reistip: bereid je vakantie voor met deze handige online reisgids.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

sunweb lastminute banner

2 commentaar

Reageer