Weekendje weg België

Leuke weekendje weg België

Weekendendje weg België? In deze blog wat tips, ideeën en suggesties. Ook voor een weekendje weg met de hond of wellness weekend.

Stedentrips vriendinnen banner

Een weekendje weg België, veel mogelijkheden

Buitenlandse reizen zijn tegenwoordig een populair gegeven. Het is een gemakkelijke zaak om ergens in het buitenland meerdere dagen te vertoeven. Met het vliegtuig staat men in geen tijd bijvoorbeeld in alle Spaanse grootsteden. Europa heeft dan ook een hoop te bieden. Elke land heeft zo zijn troeven en we hoeven eigenlijk niet ver te kijken. Enkel en alleen in de buurlanden – Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg – merkt men tientallen plekken op die een weekend waard zijn. Op deze pagina richten we onze pijlen op ons eigen land: België.

Vakantie in eigen land, België

Vaak vergeet men de pracht van de eigen omgeving. In het jaar 2021 kan men eigenlijk niet anders dan weekendjes te plannen in België, daar een wereldwijde pandemie internationaal reisverkeer aan banden had gelegd. Palmbomen, bergketens, vreemde culturen en exotische zaken zal men hier niet aantreffen, maar er zijn voldoende plekken en bezienswaardigheden in België die toch wel mogen worden gezien. Een weekend in België plannen biedt enkele belangrijke voordelen: enerzijds leert men de verborgen parels van het eigen land kennen en bovendien is een tripje in de buurt vaak goedkoper dan een buitenlands avontuur.

hotelspecials

Weekendje weg België, altijd dicht bij huis

Geen vliegtickets en verre verplaatsingen, maar wel enkele uurtjes rijden met de wagen – of sporen met de trein – en men bereikt de locatie reeds. De hamvraag is dan natuurlijk: waar kan ik het best een weekend in België doorbrengen? Nog een belangrijke noot: dit artikel is natuurlijk ook interessant voor onze noorderburen, de Nederlanders. Belgen zakken graag af naar Nederland, maar de Nederlanders leren België ook graag kennen. Ontdek hier alvast enkele leuke plekjes.

aldenbiesen bloesem

Een weekendje weg België plannen, leuke locaties

Op deze pagina bespreken we enkele mooie Belgische plekjes. Vaak eisen de grotere steden alle aandacht op en vergeten we de schoonheid van de kleinere plekjes. België is niet groot en alles ligt dan eigenlijk ook vlakbij. In de omgeving van een bezienswaardigheid kan men altijd andere noemenswaardige zaken opmerken en mits wat pendelen kan men dan ook zaken combineren. In België is het openbaar vervoer goed geregeld en betaalbaar parkeren doet men dan weer in randparkings. Kortom: een bezoek combineren met enkele uitstappen is kinderspel en stiekem de beste manier om een streek te verkennen.

Weekendje weg België met hond

Als je de trotse bezitter bent van één of meer honden en een weekendje weg wilt, kan je de hond gewoon meenemen. In veel vakantiehuisjes en chalets België zijn honden welkom. Daarnaast heb je de optie een hotel met hond België te boeken of een accommodatie op een vakantiepark België met hond. In de meeste honden hotels is slechts één huisdier toegestaan, in particuliere huisjes België vaak meer. Op de meeste vakantieparken met hond België zijn 1 of 2 honden toegestaan. Het is ook mogelijk een last minute hotel met hond te boeken. Houd er rekening mee dat niet in alle last minute hotels huisdieren worden toegelaten.

Weekend Brugge

Weekendje weg België en een mooie stad bezoeken? De historische stad Brugge is een streling voor het oog. Voor West-Vlamingen is een dagje Brugge een populair gegeven. Door enkele uren rond te dwalen in de binnenstad doet men de stad eigenlijk oneer aan. Brugge is absoluut een stedentrip waard. Boek op zijn minst een overnachting en in het beste geval twee nachten. Onze tip: zoek een hotel gelegen in het historische hart van de stad en zoek op voorhand een adres alwaar men goede (e-)bikes kan huren. Het Brugse Ommeland verkennen per fiets hoort bij een verblijf in Brugge. In de stad valt veel te beleven: wandel door het centrum en aanschouw de prachtige gevels. Doe een terrasje op de markt en beklim het Belfort. Vaar met een boortje op het water, want Brugge is stiekem het ‘Venetië van het noorden’. De stad per koets verkennen kan ook perfect en de romantische sfeer van het Minnewaterpark opsnuiven hoort nu eenmaal bij een romantische trip. Kortom: prachtstad met een uitdagende omgeving (Brugse Ommeland, de kust, Lissewege). In de zomer kan men ook een uitstap maken naar de Belgische kust. De afstand van Brugge naar Blankenberge, een populaire badplaats, bedraagt slechts 16 kilometer.

brugge kanaalbrug

Wellness weekend België boeken

Een vakantie in eigen land wordt aangenamer als je in een wellness huisje verblijft. Wat dacht je van het huren van een huisje met hottub België
Een huisje met hottub wordt door velen als nog meer aangenaam ervaren als een huisje met jacuzzi of sauna. Je hebt een optimale privacy en kunt van je wellness faciliteit genieten wanneer het jou uitkomt. Een andere optie is het boeken van een wellness hotel. Wat dacht je van een jacuzzi op je hotelkamer? Over het algemeen worden hotels met jacuzzi of bubbelbad op de hotelkamer als zeer relaxed ervaren. Vind hier een leuk hotel met jacuzzi België

Weekend Vlaamse Ardennen

Een weekendje weg België boeken en verblijven in de Vlaamse Ardennen? Het Kluisbos is voor West- en Oost-Vlamingen een populaire stek om fikse natuurwandelingen te maken. Dat bos is zowat het epicentrum van de Vlaamse Ardennen. De naam verwijst uiteraard naar de Belgische Ardennen. Wandelingen met een hoop hoogtemeters, prachtige bospaden, weilanden en leuke verzichten kan men hier opmerken. Het is het ‘wandelwalhalla’ van Vlaanderen en niet onterecht. Het Kluisbos is dan wel een belangrijk punt, maar ook de stad Oudenaarde, Kwaremont, Geraardsbergen en het Muziekbos zijn noemenswaardig.

Paar dagen naar Luxemburg

Als je de tijd hebt, is het wellicht leuk om een uitstapje naar Luxemburg te maken. Het Groot Hertogdom Luxemburg is in oppervlakte niet groot maar ongelooflijke mooi. Je vindt in Luxemburg kastelen, prachtige natuurgebieden en natuurlijk het beroemde Echternach. Je kunt hier een vakantiewoning Luxemburg huren. Ook voor een vakantie met een vrienden groep.

Vakantiehuisje huren in het bos

Een vakantiehuisje huren in de buurt van het Kluisbos is een leuk idee. De dagen vullen met wandelingen, fietstochten en culturele uitstapjes zijn hetgeen wat menig toeristen doen. Start alvast met de Panoramaroute (16 kilometer, start aan de kerk van Kwaremont). Eenmaal de wandeling werd afgerond kan men de energiereserves wederom aanvullen op het pittoreske marktpleintje van het dorp. Leuke omgeving voor de sportieveling. Een andere leuke, georganiseerde wandeling is de ‘Helletocht’. Een jaarlijkse traditie en loodzwaar. Afstanden tot 75 kilometer en ongeveer 1000 hoogtemeters zijn beschikbaar. Op die manier kan men de streek wel verkennen, alhoewel een brommertje huren en wat rondtoeren voor menig toeristen een beter idee is. Hier kan je een huisje in het bos België huren.

Center Parcs in de natuur banner

Weekend Gent

Brugge of Gent? Het is een moeilijke keuze en het is onmogelijk om te stellen dat de ene stad mooier zou zijn dan de andere. Er is dan ook maar één oplossing: beide steden bezoeken. Geen straf uiteraard, want ik heb een sterk vermoeden dat beide steden zeker voorkomen in een top 5 van mooiste steden in België. Bezoek Gent eens als echte toerist en niet als dagjesuitstap. We bedoelen: bezoek meer dan enkel en alleen de Veldstraat, de belangrijkste winkelstraat van de stad. Het Patershol en het Gravensteen mogen niet ontbreken op het to do lijstje. In de zomer kan men in de binnenstad genieten van een hoop feestgedruis. De Gentse Feesten toveren de binnenstad om tot een gigantische festivalterrein. Voor personen die houden van drukte, muziek en feesten is dit een bijzonder leuke tijd. Tijdens een weekend Gent hoort uiteraard een culinaire maaltijd in een restaurant, maar bij mooi weer een afhaalmaaltijd halen en deze verorberen aan de Gras- of Korenlei is stiekem ook een romantisch gegeven. Er zijn trouwens een hoop gelijkenissen met Brugge, ook hier hoort een boottochtje op de planning te staan.

Groene en bosrijke omgeving

Omliggend valt de groene omgeving op. De Leiestreek, Meetjesland en de Vlaamse Ardennen hebben een hoop fiets- en wandelmogelijkheden. De sportieveling fietst gewoon van Kortrijk naar Gent. De route loopt langs de waterloop ‘de Leie’.

Gent België

Hoofdstad Brussel

De Belgische hoofdstad Brussel komt vaak in het nieuws. Vaak negatief en dat is relatief spijtig, want internationaal gezien is het gewoon een prachtstad. Brussel heeft zo zijn charme. Het is geen Barcelona, geen Parijs en geen Rome, maar het is wel enkele hotelovernachtingen waard. Chinezen zijn verzot op het kleine Manneke Pis, maar de Grote Markt is eigenlijk de mooiste plek van de stad. Boek gerust nog een nacht extra, want het Zoniënwoud ligt vlakbij en ook de steden Leuven en Mechelen (zie later) kan men bezichtigen. Op die manier bezoekt men niet enkel een stad met internationale aanzien, maar ook de uitdagende omgeving. Iets later op het jaar is er de jaarlijkse Kerstmarkt. Het is niet gelogen indien we melden dat dit één van de grootste en mooiste Kerstmarkten van Europa is.

grote markt Brussel

Weekendje weg België, Ardennen

Het zuidoostelijke deel van België wordt ‘De Ardennen’ genaamd. Het is de streek van de charmante dorpjes, van de bossen en de weilanden. Het bosrijke middelgebergte is de streek voor een vakantie in België. De Signaal de Botrange is bijna 700 meter hoog en het hoogste punt van België. Kleinere rivieren zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois verzekeren waterpret. Hotels, vakantieparken, B&B’s en campings verwelkomen er toeristen en veelal zoeken deze er de rust op. Het is de streek om te gaan wandelen, te fietsen en om te genieten van de rust. Een weekend Ardennen staat voor menig gezinnen meermaals per jaar op de agenda. Vaak betekent het slechts enkele uurtjes rijden en het drukke Vlaanderen verruilt men voor een oase van rust. Weekendje Ardennen? Lees hier wat tips.

Ardennen, voor rustzoekers en avonturiers

We kunnen er niet omheen: de Ardennen zijn het leukste deel van België. Durbuy, Dinant, La Roche en Marche-en-Famenne zijn voorbeelden van populaire, ietwat grotere plekken. De wandeling langs de Ninglinspo, de grotten van Han, Plopsa Coo, het Middeleeuwse kasteel van Bouillon, de abdij van Orval en Bastogne War Museum zijn noemenswaardige zaken, maar stiekem zijn het vooral de bossen en de mogelijkheid tot het maken van natuurwandelingen de zaken die het binnenlands toerisme aanspreken. Zo’n wild everzwijn spotten tijdens een boswandeling is altijd een avontuurlijk gegeven.

Ardennen Dinant

Weekendje weg België, Heuvelland

Het heuvelgebied is de Westhoek is best dynamisch. Enerzijds komt er een hoop wandel- en fietstoerisme de streek verkennen. De Kemmelberg, Zwarteberg en de Katsberg meten allen iets meer dan 150 meter en zijn dus stevige kuitenbijters. De streek heeft ook een woelig oorlogsverleden. Britten komen het oorlogsverleden inspecteren en boeken massaal overnachtingen in en rondom Ieper. Oorlogsgraven, restanten van bunkers, kraters van bominslagen, loopgraven en een hoop musea herinneren ons aan woelige tijden. Een rijk historisch verleden in combinatie met hedendaagse cultuur en een prachtig fietslandschap is de ideale combinatie om de streek per fiets te verkennen.

Een gids kan aangenaam zijn

Idealiter is er een gids aanwezig en kan deze de interessante plekjes tonen en een woordje uitleg geven.
Ook de kleinsten dienen geamuseerd te blijven. Een unieke toeristische attractie is de kabelbaan ‘Cordoba’. Dankzij een zetellift zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en ondertussen geniet je van een fraai zicht op het heuvelig landschap. Er zijn geen hoge bergen te bespeuren, maar een kabellift is er wel.

Menenpoort Ieper

Antwerpen, voor een citytrip België

Arriveer met de trein in Antwerpen-Centraal en merk het prachtig stukje architectuur op. Net naast het station kan men de Zoo van Antwerpen opmerken. Niet de mooiste zoo van België als we internationale prijzen mogen geloven, maar wel een huzarenstukje zo in een stadscentrum. Na een kwartiertje wandelen vanaf het station sta je op de Grote Markt van Antwerpen. Het Stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zijn slechts enkele voorbeelden van prachtige historische panden. Antwerpen is de stad van het shoppen, maar ook musea en gastronomische voorzieningen zijn er populair. Op het prachtige marktplein een gastronomisch dinertje meemaken hoort bij een romantische trip.

stadpoort haven

Leuven en Mechelen

De grotere steden in België eisen alle aandacht op. We vergeten vaak de ietwat kleinere steden. In de buurt van Brussel merkt men Leuven en Mechelen op. Het prachtige stadhuis van Leuven en de Sint-Romboutstoren van Mechelen zijn zaken die mogen worden gezien. Hier kan men perfect een hotelovernachting boeken. Op die manier kan men ’s avonds ook nog genieten van de dynamiek van de stad. Uiteraard kan men in voorgenoemde steden ook een daguitstap plannen. Leuven is trouwens een echte studentenstad. Hier kan men dus ook een jeugdig nachtleven opmerken.

grote markt leuven

Limburg, weekendje weg oosten Vlaanderen

In het oosten van Vlaanderen kan men Limburg opmerken. Nederlanders noemen de streek ook wel eens Belgisch Limburg om geen verwarring te zaaien met Nederlands-Limburg. Een uitstap naar de zee is voor de Limburgers geen alledaagse zaak. We spreken namelijk over een autorit van meer dan 2 uur. Aan de andere kant is het ook zo dat West- en Oost-Vlamingen amper afzakken naar ‘den Limburg’. Vlamingen zakken massaal af naar de Ardennen, maar Limburg is aan een opmars bezig. Overnachten doe je het best in Hasselt, de hoofdstad van Limburg en aldaar kan men het jenevermuseum een bezoekje brengen. De Japanse tuin is ook een bezienswaardigheid. In de omgeving kan men meerdere parels opmerken.
Voornamelijk op natuurlijk gebied worden de zintuigen geprikkeld. We spreken over pittoreske dorpen in de Maasvallei en glooiende akkers.

Voordeeluitjes Hotels België banner

Nationaal Park Hoge Kempen

Absolute topper op natuurgebied is de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Wandelaars en fietsers zijn er zeker welkom om al het moois in petto te bewonderen. De Reading between the Lines doorkijkkerk is een ideale stek om even tot rust te komen. In Haspengouw fietst men dan weer tussen de heuvels vol bloesems in het voorjaar. Boek een weekend Hasselt en ontdek zeker ook de uitdagende omgeving.

zonsondergang schemering

Weekend weg in België, veel mogelijkheden

Ondertussen weet je het reeds: voldoende mogelijkheden om enkele dagen te spenderen in eigen land. De Ardennen zijn wellicht het bekendst, maar ook plekken dichter bij huis spreken vaak tot de verbeelding. Geen lange verplaatsingen en dus ideaal voor wanneer er slechts enkele dagen vrij zijn, een weekend bijvoorbeeld. Uiteraard is het een onmogelijke zaak om alle noemenswaardige plekken op te sommen. In de Ardennen zou men moeiteloos honderden interessante plekken kunnen opnoemen, maar soms kan het geen kwaad om zelf even wat informatie op te zoeken. Op die manier leer je de streek nog beter kennen en is het mogelijk om de trip af te stemmen op de eigen interessegebieden. Tijdens een weekend in de Vlaamse Ardennen kan men bijvoorbeeld een culturele trip naar Oudenaarde plannen, maar ook wandeltochten van 30 kilometer met 1000 hoogtemeters zou men er kunnen maken. Een hoop hangt af van de eigen interesses natuurlijk. Wacht dus niet langer en plan je weekendje in België nu alvast.

sunweb lastminute banner

Reageer