Wintertijd in Leuven

Lotte is de reizende en drijvende kracht achter Scratching my map, een reisblog boordevol reistips van over de hele wereld. Elk jaar neemt Lotte collega bloggers op sleeptouw doorheen haar thuisstad. De perfecte gids dus om Leuven eens op een andere manier te ontdekken. Ik werk in Leuven, maar zit meestal op een bureau met uitzicht op de parking. En dat terwijl iets verderop een prachtige historische stad wacht om ontdekt te worden.

Stedentrips vriendinnen banner

Park Inn

We spreken af in de ontbijtzaal van het Park Inn hotel. Het maakt deel uit van de Radisson keten, waar al eerder goede ervaringen hebben opgedaan, en ligt net achter het station op wandelafstand van het centrum van Leuven. Hotelmanager Heidi Jeuris zorgt voor een warme ontvangst met koffie en een heerlijk ontbijt. Hier bewijzen ze dat je een hotelontbijt lekker, gezond en origineel kan maken. “Onze kamers zijn modern en functioneel uitgerust” aldus Heidi. En ze zien er inderdaad mooi uit, met een grote inloopdouche en apart toilet. Betaal je 25 euro meer krijg je een club kamer met net dat tikkeltje meer comfort en service.

Park Inn Leuven

Ontbijt Park Inn

hotelspecials

Universiteit

De Bondgenotenlaan doet niet enkel dienst als winkelstraat, ze is in feite de rode loper die je in Leuven verwelkomt. Ze leidt ons naar het Ladeuzeplein. De kerstmarkt en het reuzenrad  versperren het zicht een beetje op de statige universititeitsbibliotheek. En dat blijkt nog eens niet zo erg te zijn, want de binnenkant ziet er nog veel mooier uit.

Leuven bibliotheek

Bibliotheek Leuven

De geur van hout en oude boeken dringt mijn neus binnen. Je gaat vanzelf wat langzamer en stiller wandelen, bang om de serene sfeer en de blokkende studenten te storen. Enkele blikken kijken dan ook onze kant op als de houten trappen onder onze voeten beginnen te kraken. Alsof dat stoort tijdens het lezen, terwijl buiten voor de zoveelste keer een kwelende Mariah Carey weerklinkt op de kerstmarkt…

Leuven

Prachtige decoratie

Uitzicht

Tijd voor nog meer trappen, iets meer dan 300 zelfs. Een smalle gietijzeren wenteltrap brengt ons via 5 verdiepingen naar het uitzichtplatform van de universiteitstoren. Op elk verdiep leer je iets meer over de geschiedenis van de Universiteit. Schaamteloos platgebrand door de Duitse bezetter en met Amerikaanse steun weer opgebouwd. Een prachtig uitzicht van 360° op Leuven is de beloning van onze klim.

Toren Leuven

Uitzicht van op de toren

Leuven

Museum M

Via het Herbert Hooverplein bereiken we het strakke gebouw van het Museum M. Kunstliefhebbers kunnen er terecht voor de vaste collectie beelden en schilderijen maar ook voor nieuwe kunstprojecten. Momenteel loopt de tentoonstelling ‘Grenzeloos gastvrij’ er nog. Wij bleven vooral even stilstaan bij de, soms zelfs grappige, erotische prenten van lang geleden. Ze steken een beetje af tussen de tientallen heiligenbeelden in het museum.

Museum M Leuven

Museum M

leuven

Museum M

Oude Markt

Leuven beschikt over de langste toog van België. De Oude Markt is een aaneenschakeling van studentencafés in klassieke gebouwen. Waar anders kan je een Leuvense Stella beter proeven dan hier. In de zomer wordt het plein een groot terras en is het zoeken naar een vrij tafeltje. Nog meer bieren vind je in café The Capital, waar je door de glazen vloertegels een blik krijgt op de bierkelder met meer dan 2000 soorten bier.

Leuven Oude Markt

Oude Markt

Begijnhof

Leuven beschikt over 2 begijnhoven. Via het kleine begijnhof wandelen we richting de Vaartkom. Eens een verloederde buurt, nu een hippe wijk in wording met originele handelszaken en dure nieuwbouwappartementen. We houden halt in Foodhall De Smidse. Waar vroeger de smidse was van AB Inbev vind je nu een indoor markt vol ambachtelijke lekkernijen.

Foodhall De Smidse

Foodhall De Smidse

De avond valt over Leuven en het groot begijnhof licht op dankzij duizenden kaarsjes. Een zangkoor laat Disney’s “Let it go” weergalmen over het plein, de mensen slenteren over de dikke kasseien in het kaarslicht. Een explosie van sfeer en gezelligheid en het toppunt van onze wintertijd in Leuven.

Wintertijd Leuven

Wintertijd Leuven

Een dagje Leuven is uiteraard veel te kort om alle trekpleisters van de stad te ontdekken. Laat staan dat je het culinaire aspect (lees biercultuur) van Leuven volledig kan ervaren. Daarom raden we je toch aan om er direct een weekendje van te maken. Begin zelfs op donderdag en stort je samen met duizenden studenten in het nachtleven.

begijnhof Leuven

Groot begijnhof

Bedankt Lotte voor de rondleiding, we komen zeker nog terug!

Praktisch

  • Met het I LUV LEUVEN ticket bezoek je 4 Leuvense highlights voor slechts 16 euro. Alleen al door het M museum en de Universiteitsbibliotheek te bezoeken bespaar je op je ticket. Meer info vind je op Visit Leuven.
  • Op zoek naar een gratis interactieve stadsgids? Download dan de app Leuven Walk en ontdek de highlights van Leuven op je eigen tempo.
  • Leuven is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, het station ligt op wandelafstand van het centrum.
  • Leuven barst van de evenementen, wil je blijven overnachten raden we je Park Inn of Martin’s Klooster Hotel aan.
  • Leuven kent veel ambachtslieden zoals bijvoorbeeld Loodgieter Leuven van Praesy, ga eens rond in de stad en bezoek de verschillende ambachten.
sunweb lastminute banner

7 commentaar

Reageer